Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρατείνεται για 120 ημέρες το deal για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Παραμένουν εγγυητές της συμφωνίας Ηνωμένα Έθνη και Τουρκία. Γκουτέρες: «Κρίσιμη η συμφωνία για τη μείωση των τιμών τροφίμων και λιπασμάτων και για να αποφευχθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

Παρατείνεται για 120 ημέρες το deal για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για παράταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας κατά 120 ημέρες, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Αυτή η απόφαση μόλις πάρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία παραμένουν εγγυητές της Πρωτοβουλίας», ξεκαθάρισε.

Η αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο βοήθησε να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από αρκετά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, που είχαν αποκλειστεί από τη Ρωσία, στο πλαίσιο του πολέμου.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη στήριξη του κοινού κέντρου συντονισμού, ώστε η ζωτικής σημασίας γραμμή προσφοράς για τα σιτηρά να λειτουργεί ομαλά. Επίσης, είμαστε δεσμευμένοι να απομακρύνουμε και τα τελευταία εμπόδια για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία.

Και οι δύο συμφωνίες που υπογράφτηκαν στην Κωνσταντινούπολη πριν από τρεις μήνες είναι «κρίσιμοι για τη μείωση των τιμών των τροφίμων και των λιπασμάτων και για να αποφευχθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υπογραμμίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v