Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργαζόμενοι Starbucks: «Εξέγερση της κόκκινης κούπας» στις ΗΠΑ

Διαδήλωση σε 100 καταστήματα της αλυσίδας καφέ, με αίτημα το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι: «να σχηματιστεί σωματείο χωρίς εκφοβισμούς και εκδικητικές απολύσεις».

Εργαζόμενοι Starbucks: «Εξέγερση της κόκκινης κούπας» στις ΗΠΑ

Με σύνθημα «Εξέγερση της κόκκινης κούπας», εργαζόμενοι σχεδιάζουν να διαδηλώσουν σήμερα Πέμπτη έξω από πάνω από 100 καταστήματα Starbucks σε όλες τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για τις αντισυνδικαλιστικές πρακτικές της εταιρείας.

Η Starbucks Workers United (SWU), η οργάνωση πίσω από την πρωτοβουλία, εμπνεύστηκε το σλόγκαν της από μια μεγάλη εκστρατεία μάρκετινγκ της αλυσίδας καφέ, που διανέμει δωρεάν μια κόκκινη επαναχρησιμοποιούμενη κούπα στους πελάτες της.

Μέλη της SWU σκοπεύουν να σταθούν μπροστά σε κάποια από τα καταστήματα προσφέροντας τη δική τους κούπα.

«Διεκδικούν ξανά το δικαίωμα να σχηματίσουν σωματείο χωρίς εκφοβισμούς», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Μια ομάδα εργαζομένων των Starbucks στο Μπάφαλο εξέπληξε στα τέλη του 2021, δημιουργώντας το πρώτο σωματείο σε κατάστημα που διαχειρίζεται άμεσα η αλυσίδα. Στη συνέχεια, ακολούθησαν κι άλλοι εργαζόμενοι στην αλυσίδα και περισσότερα από 260 καταστήματα έχουν πλέον ενταχθεί στη SWU.

Όμως, η διοίκηση της εταιρείας άργησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις και κατηγορείται από το σωματείο για τακτικές εκφοβισμού κατά των μελών του, όπως δόλιες απολύσεις εργαζομένων που επιδιώκουν να συνδικαλιστούν ή και κλείσιμο καταστημάτων.

Η Υπηρεσία Εργατικού Δικαίου των ΗΠΑ (NLRB) έχει καταθέσει δεκάδες καταγγελίες κατά της εταιρείας. Τον Αύγουστο, ένας δικαστής ανάγκασε τα Starbucks να επαναπροσλάβουν επτά υπαλλήλους ενός καταστήματος στο Μέμφις (Τενεσί), που απολύθηκαν επειδή προσπάθησαν να συνδικαλιστούν.

Στον απόηχο των προσπαθειών των εργαζομένων στην αλυσίδα πώλησης καφέ, πολλά συνδικάτα έχουν καταγράψει προόδους σε εταιρείες που μέχρι τώρα κατάφερναν να αποκρούουν αιτήματα εργαζομένων τους, όπως οι Amazon, Apple, Chipotle και Trader's Joe.

«Εάν η Starbucks μπορεί να παραβιάζει τον νόμο για να αποθαρρύνει τις προσπάθειες συνδικαλισμού των εργαζομένων της, ενδέχεται κι άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της», παρατηρεί η SWU εκφράζοντας φόβους «για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v