Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ερντογάν και ο Σίσι της Αιγύπτου δίνουν τα χέρια

Ευκαιρία για θερμή χειραψία του Τούρκου προέδρου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στην πρεμιέρα του Μουντιάλ. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε βαρομετρικό χαμηλό, όμως γίνονται προσπάθειες αναθέρμανσης.

Ο Ερντογάν και ο Σίσι της Αιγύπτου δίνουν τα χέρια

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τα χέρια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ στο Κατάρ, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, δίνοντας ακόμη ένα σημάδι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βγαίνουν από τον πάγο μετά από σχεδόν μια δεκαετία, γράφει το Bloomberg. 

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας μοιράστηκε φωτογραφία των δύο προέδρων να χαιρετιούνται θερμά την Κυριακή.

 

Οι σχέσεις των δύο περιφερειακών δυνάμεων έχουν επιδεινωθεί λόγω της τουρκικής υποστήριξης στους ισλαμιστές, ιδίως μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, εν μέσω εκτεταμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας της επιρροής της Τουρκίας στην κυβέρνηση της Λιβύης.

Οι δύο χώρες, σημειώνει το Bloomberg, προσπαθούν από καιρό να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, ωστόσο ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε πρόσφατα ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ξαναρχίσει καθώς «δεν έχουν σημειωθεί αλλαγές στις πρακτικές της Τουρκίας» στη Λιβύη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v