Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλικός προϋπολογισμός: €20 δισ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Μηδενισμός ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, επέκταση χαμηλών φορολογικών συντελεστών, αλλά και ψαλίδι στα κοινωνικά επιδόματα: το πακέτο του πρώτου προϋπολογισμού Μελόνι-Σαλβίνι.

Ιταλικός προϋπολογισμός: €20 δισ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, τα κύρια μέτρα του οποίου είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον τύπο, ο προϋπολογισμός αναμένεται να αγγίξει συνολικά τα 32 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, λόγω της ενεργειακής κρίσης, πρόκειται, όπως διαρρέεται, να διατεθούν 20 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η κυβέρνηση Μελόνι θα επεκτείνει την ενιαία φορολογική κλίμακα 15% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 85.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μηδενιστεί ο ΦΠΑ για τα είδη διατροφής πρώτης ανάγκης, όπως είναι το ψωμί, το γάλα και τα ζυμαρικά.

Με το μέτρο πιθανότατα δεν θα αλλάξει εντυπωσιακά η οικονομική κατάσταση των ιταλικών οικογενειών, ωστόσο αποτελεί μήνυμα της νέα ιταλικής κυβέρνησης για στήριξη προς τους πολίτες.

Η Λέγκα ζητά, επίσης, να διαγραφεί μέρος από τα χρέη των Ιταλών προς το δημόσιο, που συσσωρεύτηκαν μέχρι το 2015. «Στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας υπάρχει ταύτιση απόψεων. Στη φάση αυτή επικεντρωνόμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκας και υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, τέλος, κατά πόσο θα περιοριστούν τα κονδύλια που, έως τώρα, εγκρίθηκαν για το «κοινωνικό εισόδημα ανεργίας» που υιοθέτησε με πρωτοβουλία των Πέντε Αστέρων η πρώτη κυβέρνηση Τζουζέπε Κόντε.

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ρώμης θεωρεί ότι με τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου έγιναν πολλές σπατάλες, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μειώσει τον συνολικό αριθμό πολιτών που δικαιούνται το εν λόγω βοήθημα.

Η κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια, όμως, απαντούν ότι σε μια φάση μεγάλης οικονομικής δυσκολίας η αποδυνάμωση του «κοινωνικού εισοδήματος» κινδυνεύει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v