Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Διπλασιάζονται οι πιθανότητες πτώχευσης εταιρειών στις ΗΠΑ

Και πολλαπλασιάζονται σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης. Το σενάριο ήπιας ύφεσης προβλέπει χρεοκοπίες σε ποσοστό 3,75%, έναντι 1,6% πριν από έναν χρόνο.

S&P: Διπλασιάζονται οι πιθανότητες πτώχευσης εταιρειών στις ΗΠΑ

Οι πιθανότητες πτώχευσης αμερικανικών εταιρειών θα σκαρφαλώσουν στο 3,75% εάν η μάχη της Fed ενάντια στον πληθωρισμό οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ήπια ύφεση, σύμφωνα με την S&P Global Ratings

Τα υψηλότερα επιτόκια και οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να υποσκάψουν την εξυπηρέτηση χρέους 69 εταιρειών έως τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της S&P, υπερδιπλασιάζοντας την εκτίμηση αθέτησης που βρισκόταν στο 1,6% έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για την υψηλότερη σχετική ένδειξη από τον Ιούνιο του 2021, πάνω από τον μέσο όρο 3,1% των τελευταίων 10 ετών, σημειώνουν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Nick Kraemer.

Μια πιο βαθιά ύφεση θα εκτόξευε το ποσοστό στο 6%, μεταδίδει το Bloomberg. Το απαισιόδοξο σενάριο για εταιρικές χρεοκοπίες είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2021, έναντι μακροπρόθεσμου μέσου όρου 4,1%, από το 1981.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το μήκος, το εύρος και το βάθος μιας επερχόμενης ύφεσης, καθώς και από το αν η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μεσούσης της ύφεσης», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της S&P. «Ο τρέχων ρυθμός διεύρυνσης των αποδόσεων στις δευτερογενείς αγορές θα συνεχιστεί, ενώ η κατανάλωση θα συρρικνωθεί, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να καταφύγουν στα μετρητά τους για να ξεφύγουν από βαθύτερη ύφεση».

Το ερώτημα πλανάται πάνω από τη Wall Street, καθώς αξιωματούχοι της Fed επαναλαμβάνουν τα σχέδια για νέες αυξήσεις στα επιτόκια. Για την S&P, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο, μετά από δύο τριμηνιαίες συρρικνώσεις, ήταν μάλλον μια «τελευταία αναλαμπή» παρά σαφής ένδειξη του τι θα ακολουθήσει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v