Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΗΕ ζητά από την Τεχεράνη να απελευθερώσει τους συλληφθέντες διαδηλωτές

Από την έναρξη των διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι στις 16 Σεπτεμβρίου, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων, ανάμεσά τους 40 παιδιά, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ΟΗΕ ζητά από την Τεχεράνη να απελευθερώσει τους συλληφθέντες διαδηλωτές

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει σήμερα την ενίσχυση της ιρανικής καταστολής των διαδηλώσεων και ζητά από τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας να εφαρμόσουν αμέσως μορατόριουμ στη θανατική ποινή.

«Ο ύπατος αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δηλώνει ότι ο αυξανόμενος αριθμός των θανάτων στις διαδηλώσεις στο Ιράν, ανάμεσά τους και δύο παιδιών αυτό το σαββατοκύριακο, και η σκλήρυνση της στάσης των δυνάμεων ασφαλείας επισημαίνουν την κρίσιμη κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέρεμι Λόρενς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Ζητούμε επιμόνως από τις αρχές να ανταποκριθούν στα αιτήματα του πληθυσμού ως προς την ισότητα, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, αντί της χρήσης αχρείαστης ή υπερβάλλουσας βίας για την καταστολή των διαδηλώσεων», πρόσθεσε.

Από την έναρξη των διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά την σύλληψή της για παραβίαση των ενδυματολογικών κανόνων που εφαρμόζονται στις Ιρανές και εξελίχθηκαν σε ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων, ανάμεσά τους 40 παιδιά, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Οσλο, έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 378 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 47 παιδιά, κατά την καταστολή των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, δύο αγόρια 16 ετών περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών του σαββατοκύριακου.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε ολόκληρη τη χώρα για τη συμμετοχή τους στις ειρηνικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Υπατη Αρμοστεία ζητά από τις αρχές να απελευθερώσουν «όλους όσοι κρατούνται για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, ανάμεσά τους και η ειρηνική συνάθροιση, να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον τους και να εφαρμόσουν μορατόριουμ για τη θανατική ποινή».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v