Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτο μήνα σε ύφεση η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Κατέβασε ταχύτητα η κατηφόρα τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ο δείκτης υπεύθυνων αγορών ΡΜΙ βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Πώς πήγαν μεταποίηση και υπηρεσίες.

Πέμπτο μήνα σε ύφεση η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Με πιο αργό ρυθμό υποχώρησε η επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, αλλά η συνολική ζήτηση συνέχισε να κατηφορίζει, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες εν μέσω κρίσης πληθωρισμού, όπως έδειξε έρευνα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το μπλοκ εισέρχεται σε ύφεση και σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι οικονομολόγοι έδωσαν πιθανότητα 78% για ύφεση εντός ενός έτους, με το ΑΕΠ να αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4% αυτό και το επόμενο τρίμηνο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Σύνθετου Δείκτη Υπεύθυνων Αγορών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, δείχνουν ότι διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 τον Οκτώβριο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για πτώση στο 47,0.

Ωστόσο, ο Νοέμβριος είναι ο πέμπτος μήνας που ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Μια περαιτέρω πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο αυξάνει τις πιθανότητες να διολισθήσει η οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.

«Ωστόσο, τα στοιχεία PMI του Νοεμβρίου φέρνουν επίσης μερικά καλά νέα. Ειδικότερα, ο συνολικός ρυθμός πτώσης έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με τον Οκτώβριο».

Η δραστηριότητα στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε και πάλι, με τον βασικό δείκτη να αντιστοιχεί στο χαμηλό 20 μηνών του Οκτωβρίου των 48,6 μονάδων. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει πτώση στις 48,0.

Παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση, οι εταιρείες όντως φαίνεται ότι αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους, αν και με τον πιο αδύναμο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2021. Ο δείκτης απασχόλησης στις υπηρεσίες μειώθηκε στο 51,7 από 52,5.

Η μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, μειώθηκε επίσης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Ο βασικός δείκτης ανήλθε στο 47,3 από 46,4, υψηλότερα από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters για 46,0.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί το σύνθετο PMI, εκτινάχθηκε στο 45,7 από 43,8, ωστόσο μέρος αυτού προήλθε από την ολοκλήρωση καθυστερημένων εργασιών.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν και πάλι απότομα παρόλο που υπήρξε σημαντική πτώση στις πιέσεις στις τιμές. Ο δείκτης τιμών παραγωγής μειώθηκε στο 63,7 από 66,1, στη χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάρτιο του 2021.

Ο πληθωρισμός στην περιοχή έφτασε στο 10,6% τον περασμένο μήνα, πέντε φορές υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προσθέσει άλλες 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων τον επόμενο μήνα, οπότε κάθε ένδειξη χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές θα είναι ευπρόσδεκτη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v