Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκροές μαμούθ $88 δισ. από την Credit Suisse

Έκαναν φτερά μέσα σε ενάμιση μήνα, αντανακλώντας τη μειωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών και μια αναδιάρθρωση μετ' εμποδίων σε εξέλιξη. Βουτιά στη μετοχή, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές καταγράφουν υψηλές εισροές.

Εκροές μαμούθ $88 δισ. από την Credit Suisse

Έως 84 δισ. ελβετικά φράγκα (88,3 δισ. δολάρια) άντλησαν από τα χρήματά τους οι πελάτες της Credit Suisse τις πρώτες εβδομάδες του τριμήνου, καταδεικνύοντας τις συνεχείς ανησυχίες για τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της τράπεζας μετά από χρόνια σκανδάλων.

Η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει ζημίες έως 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,6 δισ. δολ.) για τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, εν μέρει ως αποτέλεσμα της μείωσης των κεφαλαίων πελατών από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης.

Οι εκροές ήταν εντονότερες στη βασική μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ανερχόμενες στο 10%. Αν και έχουν «μειωθεί σημαντικά από τα αυξημένα επίπεδα των πρώτων δύο εβδομάδων του Οκτωβρίου», εντούτοις δεν έχουν αναστραφεί, ανέφερε η τράπεζα.

Η δυσοίωνη κατάσταση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για τον πρόεδρο Axel Lehmann να θέσει ξανά την Credit Suisse σε βιώσιμες βάσεις, μέσω μιας σαρωτικής αναδιάρθρωσης και μεταστροφής από την επενδυτική στην ιδιωτική τραπεζική. Την Τετάρτη οι μέτοχοι ενέκριναν αύξηση κεφαλαίου περίπου 4 δισ. φράγκων για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης, η οποία συμπεριλαμβάνει επίσης τις περικοπές περίπου 9.000 θέσεων εργασίας έως το 2025.

Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε έως 4,6% στις συναλλαγές της Ζυρίχης, φλερτάροντας με νέο ιστορικό χαμηλό.

Η τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει απώλειες τόσο στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας όσο και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής λόγω «υποτονικής δραστηριότητας, συνθηκών αγοράς, συνεχιζόμενων εκροών περιουσιακών στοιχείων πελατών και πώλησης μη βασικών επιχειρήσεων».

Οι αναλήψεις των πελατών έρχονται σε αντίθεση με τις εισροές που απολαμβάνουν τους τελευταίους μήνες οι ανταγωνιστές. Στην UBS οι επενδυτές πρόσθεσαν περισσότερα από 17 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, ενώ η Julius Baer είδε «σαφή βελτίωση» με νέες ροές 4,1 δισ. φράγκων από τα τέλη Ιουνίου έως τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές της JPMorgan δήλωσαν ότι οι εκροές στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας ήταν πολύ χειρότερες από τις αναμενόμενες και προειδοποίησαν ότι η τράπεζα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Το Ethos Foundation, πληρεξούσιος σύμβουλος, είπε ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απ' ό,τι έχει περιγράψει μέχρι στιγμής η τράπεζα.

«Άλλο η μείωση του κόστους, άλλο η ανάπτυξη της επιχείρησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Vincent Kaufmann, διευθύνων σύμβουλος της Ethos.

Η Credit Suisse είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο μήνα ότι ανέμενε απώλειες, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner υποστήριξε ότι η κερδοφορία θα επανέλθει «σίγουρα» από το 2024.

Οι χαμηλότερες καταθέσεις και η διαχείριση λιγότερων περιουσιακών στοιχείων πελατών αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τα καθαρά έσοδα της τράπεζας, ανέφερε.

Οι πλούσιοι πελάτες τρομοκρατήθηκαν από τις ασταθείς διακυμάνσεις στα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας στις αρχές Οκτωβρίου, εν μέσω εικασιών για το πόσο σοβαρή θα ήταν η αναδιάρθρωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές πλούσιες οικογένειες σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ασία να τραβήξουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, είπαν πηγές στο Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v