Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Toυρκία αναζητά «σωσίβιο» $10 δισ. από το Κατάρ

Σε τελικό στάδιο οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Ντόχα. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ήδη συνάψει συμφωνία swap $5 δισ. με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ, η οποία το 2020 τριπλασιάστηκε στα $15 δισ.

H Toυρκία αναζητά «σωσίβιο» $10 δισ. από το Κατάρ

Η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται στο τελικό στάδιο διμερών συνομιλιών, προκειμένου η Ντόχα να παράσχει χρηματοδότηση ως και 10 δισ. δολαρίων στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων ως και 3 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφεραν στο Reuters Τούρκοι αξιωματούχοι. 

Ένας από τους αξιωματούχους σημείωσε ότι η συνολική χρηματοδότηση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας συμφωνίας swap, ευρωομολόγου ή κάποιας άλλης ρύθμισης.

Η χρηματοδότηση από το εξωτερικό θα μπορούσε να συμβάλει στη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων για να αναχαιτιστεί η ανορθόδοξη πολιτική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με τις περικοπές επιτοκίων και άλλα μέτρα τόνωσης παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού και την καταβύθιση της λίρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο στο Reuters. Αξιωματούχοι στο Κατάρ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Με τις δυτικές χώρες να διστάζουν να επενδύσουν στην Τουρκία, η Άγκυρα έχει στραφεί σε «φιλικές» χώρες για συνάλλαγμα. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ήδη συνάψει συμφωνία swap με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ, η οποία είχε αρχικά αξία 5 δισ. δολαρίων, αλλά τριπλασιάστηκε το 2020 στα 15 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v