Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κινήθηκαν καταθέσεις και δάνεια στην ευρωζώνη τον Οκτώβρη

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισαν ανοδικά, κατά 15 δισ. ευρώ. Ηταν όμως η μικρότερη αύξηση εδώ και σχεδόν 5 χρόνια ενώ ήταν μειωμένη κατά 60% από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων μηνών, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτές εξοικονομούν λιγότερο.

Πώς κινήθηκαν καταθέσεις και δάνεια στην ευρωζώνη τον Οκτώβρη

Κατά ποσό-ρεκόρ υποχώρησε ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά της ευρωζώνης όπως και οι καταθέσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη Δευτέρα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα στοιχεία έδειξαν ότι το χρηματικό ποσό που ρέει γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος των 19 χωρών έχει αντιστραφεί μετά από σχεδόν μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης που προκλήθηκε από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Το συνολικό ποσό των χρημάτων που διατηρούνται σε καταθέσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης, εξαιρουμένων εκείνων των κεντρικών κυβερνήσεων, μειώθηκε κατά 64 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη πτώση από το 2014. Η κίνηση αντανακλούσε εν μέρει «έναν έκτακτο τεχνικό παράγοντα» που προκλήθηκε από την αντιστροφή μιας προσωρινής κατάθεσης από οίκο εκκαθάρισης.

Οι καταθέσεις μίας ημέρας στο μπλοκ μειώθηκαν κατά 149 δισ. ευρώ, ρεκόρ τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισαν ανοδικά, κατά 15 δισ. ευρώ. Αλλά αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια ενώ ήταν μειωμένη κατά 60% από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων μηνών, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτές εξοικονομούν λιγότερο.

Επιβραδύνθηκε επίσης ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά. «Τα στοιχεία για το χρήμα και τις πιστώσεις για τον Οκτώβριο έδειξαν σαφή σημάδια συγκράτησης στην αύξηση των δανείων», δήλωσε ο Ricardo Amaro, ανώτερος οικονομολόγος στην ερευνητική ομάδα Oxford Economics. «Αναμένουμε περαιτέρω συγκράτηση τους επόμενους μήνες, σε συνάρτηση με την επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, η οποία πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε χειμερινή ύφεση την οικονομία της ευρωζώνης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v