Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετήσιο ράλι 605% για την GameStop της Τουρκίας

Σε μια τουρκική εκδοχή του φαινομένου των αμερικανικών «meme» μετοχών, η εταιρεία παραγωγής πολυεστέρα Sasa διαπραγματεύεται 406 φορές τα ετήσια κέρδη της. Σύσταση του προέδρου στους επενδυτές να μην αγοράζουν.

Ετήσιο ράλι 605% για την GameStop της Τουρκίας

Η μετοχή της Sasa Polyester Sanayi έχει καταγράψει πρωτοφανή άνοδο, καθιστώντας την κατασκευάστρια πολυεστερικών και συνθετικών ινών την εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο της Κωσταντινούπολης. 

Πρόκειται, σύμφωνα με το Bloomberg, για την τουρκική εκδοχή της αμερικανικής «meme» μετοχής GameStop. 

Ακόμα και ο πρόεδρος της εταιρείας δεν ξέρει ποια είναι η αιτία της μετεωρικής ανόδου της μετοχής και αμφισβητεί τη «φουσκωμένη» αξία της. 

«Λέω διαρκώς στους ανθρώπους ότι έχει φτάσει πολύ ψηλά και δεν πρέπει να την αγοράζουν», δήλωσε ο Ιμπραήμ Ερντέμογλου στην εφημερίδα Ekonomi. Ο ίδιος πούλησε ένα τμήμα του μεριδίου του, όταν η τιμή έφτασε στις 80 λίρες τον περασμένο μήνα, προτού εκτοξευτεί στις 186,3 λίρες στις 16 Νοεμβρίου. 

Έκτοτε έχει χάσει κάποια από τα κέρδη της, υποχωρώντας στις 125,9 λίρες στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

Η ετήσια άνοδος της Sasa έφτασε στο 605%, όταν άγγιξε το υψηλό των 186 λιρών, θυμίζοντας το ράλι 688% της αμερικανικής GameStop το 2021. Kαι όπως είχε συμβεί και με την GameStop, η εκρηκτική άνοδος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών. 

«Οι αναλυτές δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν την τιμή αυτή εδώ και καιρό αλλά η Sasa έχει μετατραπεί σε φαινόμενο, το οποίο έχει προσελκύσει μικροπενδυτές», δήλωσε αναλυτής στο Bloomberg.

Μόλις πριν από τρία χρόνια, η κεφαλαιοποίηση της Sasa ήταν μικρότερη από το 2% της σημερινής. Η μετοχή διαπραγματεύεται 406 φορές τα ετήσια κέρδη της, έναντι 6,2 φορές που ισχύει για τον δείκτη  Borsa Istanbul 100.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v