Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σήμα» Πάουελ για μικρότερη αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Η Fed μπορεί να ξεκινήσει την επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων ακόμα και από τον Δεκέμβριο, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας. Προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος στην μάχη κατά του πληθωρισμού. Υψηλή η αβεβαιότητα.

«Σήμα» Πάουελ για μικρότερη αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα είναι καθ’ οδόν για να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

Επειδή η Fed έχει αυξήσει απότομα τα επιτόκια και επειδή χρειάζεται χρόνος για να επηρεάσουν οι κινήσεις αυτές την οικονομία, θα ήταν λογικό να επιβραδυνθούν οι αυξήσεις επιτοκίων, τόνισε ο Πάουελ σε ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings.

«Η επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου» υπογράμμισε. 

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο ίδιος επανέλαβε παράλληλα ότι το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια αναμένεται να είναι υψηλότερο στις αρχές του επόμενου έτους από ότι προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο, όταν οι περισσότεροι αξιωματούχοι έβλεπαν τα επιτόκια μεταξύ του 4,5% και του 5%.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν κάνει σημαντική πρόοδο» υπογράμμισε, αλλά πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει να διανύσει δρόμο ακόμα. «Η ιστορία προσφέρει διδάγματα ενάντια στην πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας μέχρι να ολοκληρώσουμε τη δουλειά» σημείωσε. 

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 7,7% από 8,2% τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας προσδοκίες στους επενδυτές ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα στη μάχη με τις υψηλές τιμές.

Ο Πάουελ, ωστόσο, προειδοποίησε ενάντια στην εξαγωγή συμπερασμάτων από τα στοιχεία για έναν μόνο μήνα, λέγοντας «ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερες ενδείξεις» για να υπάρξει ανακούφιση ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί πραγματικά.

«Η αλήθεια είναι ότι η πορεία του πληθωρισμού παραμένει εξαρετικά αβέβαιη» πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v