Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τσεκούρι» στις θέσεις εργασίας από τους τραπεζικούς κολοσσούς

Σε κινήσεις για τη μείωση του προσωπικού έχουν προχωρήσει μεγάλες επενδυτικές τράπεζες εν μέσω πιέσεων από την αύξηση κόστους και τη συρρίκνωση εσόδων. Ποιες έχουν «πάρει κεφάλια». Μειωμένα μπόνους ως 30%.

«Τσεκούρι» στις θέσεις εργασίας από τους τραπεζικούς κολοσσούς

Οι τράπεζες κατά κανόνα περικόπτουν θέσεις εργασίας προς το τέλος του έτους, αλλά το 2022 σημειώθηκε ένα μεγαλύτερο κύμα απολύσεων.

Οι αυξανόμενες πιέσεις κόστους λόγω του πληθωρισμού και η συρρίκνωση των εσόδων σε πολλούς βασικούς επιχειρηματικούς τομείς έκαναν τις διοικήσεις των τραπεζών να ανησυχήσουν για την κερδοφορία τους το 2023.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ακόλουθες μεγάλες τράπεζες έχουν ανακοινώσει ή έχει αναφερθεί ότι κάνουν περικοπές θέσεων εργασίας:

Η Barclays μείωσε το προσωπικό στις μονάδες εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής κατά λιγότερο από 3%, ανέφερε πηγή στο Reuters στις 8 Νοεμβρίου.

Η Citigroup περιέκοψε δεκάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, επίσης στις 8 Νοεμβρίου. 

Η Credit Suisse θα απολύσει το 5% του προσωπικού στη μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής στο Χονγκ Κονγκ. 

Η Deutsche Bank απέλυσε στελέχη από τις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής τον Οκτώβριο. Οι περικοπές επηρέασαν δεκάδες υπαλλήλους της γερμανικής τράπεζας στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. 

Η Goldman Sachs ξεκίνησε να απολύει εκατοντάδες υπαλλήλους τον Σεπτέμβριο. Η επενδυτική τράπεζα απολύει κατά κανόνα το 1% με 5% του προσωπικού της κάθε χρόνο, μια πρακτική την οποία διέκοψε προσωρινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Η HSBC θα απολύσει σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον 200 νεαρά στελέχη. H τράπεζα ανακοίνωσε επίσης την πώληση της μονάδας της στον Καναδά, κίνηση η οποία αφαίρεσε από το μισθολόγιο 4.000 υπαλλήλους. 

Ο CEO της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, δήλωσε επίσης στο Reuters, ότι η τράπεζα θα προβεί σε περιορισμένες περικοπές θέσεων εργασίας σε όλο το παγκόσμιο δίκτυο της. 

«Ψαλίδι» ως 30% στα μπόνους

Εν τω μεταξύ, η JP Morgan, η Bank of America και η Citigroup σχεδιάζουν να μειώσουν τα μπόνους για τα στελέχη τους στις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής ώς και 30%, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Ορισμένες τράπεζες σχεδιάζουν να μην δώσουν καμία ανταμοιβή σε όσους υπαλλήλους είχαν χαμηλή επίδοση.

Οι προτάσεις είναι ακόμη υπό συζήτηση και ενδέχεται να αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές.

Τα έσοδα από δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής στις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ μειώθηκαν βούτηξαν κατά 47% - μια τεράστια πτώση 18,8 δισ. δολαρίων -- τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v