Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρυώνει η Βρετανία, αλλά επιμένει να εξάγει αέριο στην ΕΕ

Αντί για εισαγωγέας, ως συνήθως τέτοια εποχή, γίνεται εξαγωγέας αερίου και LNG προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Βοηθούν βέβαια και οι τιμές, που ευνοούν τις εξαγωγές.

Κρυώνει η Βρετανία, αλλά επιμένει να εξάγει αέριο στην ΕΕ

Το βρετανικό φυσικό αέριο συνεχίζει να ρέει προς την ηπειρωτική Ευρώπη, σε μια εποχή που υπό κανονικές συνθήκες το καύσιμο θα έμενε «στην πατρίδα». Υπογραμμίζεται έτσι ο βασικός ρόλος που διαδραματίζει η γηραιά Αλβιόνα ώστε να διατηρηθεί ζεστή τον χειμώνα η γηραιά ήπειρος.

Οι βρετανικές ροές μέσω του αγωγού Interconnector προς το Βέλγιο είναι οι υψηλότερες για την εποχή τουλάχιστον από το 2016. Αυτό είναι ασυνήθιστο για τον Δεκέμβριο, όταν οι εξαγωγές κανονικά σταματούν ή και αντιστρέφονται, καθώς κάνει κρύο και στη Βρετανία κάνει άλμα η ζήτηση για θέρμανση.

Ροή αερίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας. Οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί για τα δεδομένα της εποχής.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί, γράφει το Bloomberg. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αποτελούν καλό υποκατάστατο τόσο η βρετανική παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας όσο και οι άφθονες προμήθειες από τη Νορβηγία και από τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι τιμές στη Βρετανία επίσης ήταν χαμηλότερες απ' ό,τι στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές.

«Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, αναμένουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο αυτό τον χειμώνα, αξιοποιώντας την υψηλότερη ικανότητα επαναεριοποίησης και το ρεκόρ εισαγωγών LNG», δήλωσε ο Mauro Chavez, διευθυντής ερευνών στη Wood Mackenzie.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μέρες που θα ξεμείνει από προμήθειες στη Βρετανία. Έπειτα από ένα ασυνήθιστα ήπιο φθινόπωρο, προβλέπονται πολικές θερμοκρασίες αυτή τη βδομάδα, με εισβολή ψυχρών αέριων μαζών από την Αρκτική.

Η χώρα θα καταφύγει λοιπόν σε «ευέλικτες προμήθειες, που βεβαίως εξαρτώνται από τις τιμές», εξηγεί η ρυθμιστική αρχή National Grid. «Το παράδειγμα του παρελθόντος έχει επηρεαστεί από αρκετές αβεβαιότητες αυτό τον χειμώνα, λόγω του ευρύτερου γεωπολιτικού κλίματος».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v