Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά σε χαμηλό δυόμιση ετών για το κινεζικό εμπόριο

Η κίνηση εξαγωγών και εισαγωγών υποδηλώνει ότι η οικονομία αποδυναμώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αυτό το φθινόπωρο, μετά τα lockdown κατά της Covid-19 σε πολλές πόλεις.

Βουτιά σε χαμηλό δυόμιση ετών για το κινεζικό εμπόριο

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησαν οι κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές τον Νοέμβριο. Οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,6%, όπως έδειξαν τα στοιχεία από τα τελωνεία.

Είναι η μεγαλύτερη πτώση στις εξαγωγές και τις  εισαγωγές των τελευταίων δυόμιση ετών τουλάχιστον, αναφέρει το Reuters.

Η κίνηση υποδηλώνει ότι η οικονομία της Κίνας αποδυναμώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αυτό το φθινόπωρο, μετά τα lockdown κατά της Covid-19 σε πολλές πόλεις.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση των εξαγωγών κατά 3,5% μετά την απώλεια 0,3% τον Οκτώβριο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε. Οι εισαγωγές προβλεπόταν να συρρικνωθούν κατά 6,0% από πτώση 0,7% τον Οκτώβριο, με χτύπημα από την υποτονική εγχώρια κατανάλωση εν μέσω εκτεταμένων περιορισμών Covid-19 και παρατεταμένης πτώσης των ακινήτων.

Η πτώση των εξαγωγών και των εισαγωγών οφειλόταν στη «διαταραχή του εφοδιασμού στην Κίνα καθώς και στην αδύναμη ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», λέει η Iris Pang, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την ευρύτερη Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v