Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή κρίση: Οι ηγέτες της ΕΕ ασχολούνται τώρα με τον... επόμενο χειμώνα

Στην αναπλήρωση των αποθεμάτων που θα αναλωθούν φέτος στρέφουν την προσοχή τους οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων για τη συνάντηση της 15ης Δεκεμβρίου.

Ενεργειακή κρίση: Οι ηγέτες της ΕΕ ασχολούνται τώρα με τον... επόμενο χειμώνα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμοι να ζητήσουν ισχυρότερο συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα, μεταδίδει το Bloomberg. 

Στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί κυβερνήσεων πρόκειται να ζητήσουν την προώθηση των εργασιών για κοινές αγορές φυσικού αερίου και τη συγκέντρωση της ζήτησης, την πλήρωση των αποθηκών και την έγκαιρη προετοιμασία των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα 2023-2024, σύμφωνα με προσχέδιο πολιτικής δήλωσης που είδε το Bloomberg News.

Ενώ τα αποθέματα της ΕΕ είναι σχεδόν πλήρη στην αρχή αυτής της περιόδου θέρμανσης, η ανησυχία είναι ότι τα κράτη-μέλη θα εξαντλήσουν το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που είναι αποθηκευμένο μέχρι τον Απρίλιο και η αναπλήρωση θα είναι πιο δύσκολη, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης κρίσης εφοδιασμού.

Οι ηγέτες σχεδιάζουν επίσης να τονίσουν τη σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων στην καινοτομία, τις υποδομές και την ενεργειακή απόδοση, για να εκμηδενιστεί σταδιακά η εξάρτηση του μπλοκ από τις ρωσικές εισαγωγές, να επιταχυνθεί η στροφή προς μια καθαρή οικονομία και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, σύμφωνα με τη δήλωση, η οποία μπορεί να αλλάξει πριν υιοθετηθεί. Η Ρωσία ήταν στο παρελθόν ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της ΕΕ.

Για να περιοριστεί ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και στις εταιρείες, το μπλοκ έχει ήδη συμφωνήσει να εισαγάγει μέτρα που περιλαμβάνουν έναν έκτακτο φόρο στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» και εθελοντικούς στόχους μείωσης της ζήτησης ενέργειας. Για την πλειονότητα των κρατών-μελών, αυτό δεν αρκεί για να θωρακίσει την οικονομία, ωστόσο μια γρήγορη συμφωνία για το πώς θα μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής άπιαστο όνειρο.

Το ζήτημα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μπορεί επίσης να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, ανάλογα με το αποτέλεσμα έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v