Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκληση Αργεντινής σε ΕΕ για επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και του μπλοκ Mercosur που βρίσκεται στο τραπέζι αποτελεί πρόβλημα για την αυτοκινητοβιομηχανία της Λατινικής Αμερικής, τόνισε ο Αργεντίνος πρόεδρος.

Εκκληση Αργεντινής σε ΕΕ για επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναδιαπραγματευτεί την εμπορική συμφωνία ορόσημο με τη Λατινική Αμερική, λέγοντας ότι η συμφωνία δεν είναι ισορροπημένη και αποτελεί απειλή για την αυτοκινητοβιομηχανία στη Βραζιλία και την Αργεντινή.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καθίσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σε μια πιο ρεαλιστική βάση» είπε ο Φερνάντεζ στο συνέδριο Global Boardroom των Financial Times.

Ερωτηθείς πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία, είπε: «Όσο θέλουν τα κόμματα. Είναι σαν το τανγκό. Το τανγκό χορεύεται από ένα ζευγάρι, χρειάζεσαι και τα δύο άτομα να θέλουν να χορέψουν ταγκό, αλλιώς είναι πολύ δύσκολο».

Το 2019 υπήρξε καταρχήν έγκριση μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και του μπλοκ Mercosur — Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της αναβλήθηκε εν μέσω αντιρρήσεων από την πλευρά της Ευρώπης για το κακό ιστορικό της Βραζιλίας στη διατήρηση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου υπό την ηγεσία του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Αλλά ο Φερνάντεζ είπε στο συνέδριο των FT ότι το περιβάλλον «δεν είναι ο λόγος που δεν έχουμε συμφωνία, αυτό είναι μια δικαιολογία».

«Ο πραγματικός λόγος είναι ότι για τη Βραζιλία και την Αργεντινή [ως] παραγωγούς αυτοκινήτων, τους μοναδικούς παραγωγούς αυτοκινήτων στη Νότια Αμερική, αυτή η συμφωνία είναι πρόβλημα γιατί κάνει τα πράγματα δύσκολα εάν έρθει ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός στη Νότια Αμερική», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v