Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Το πρώτο ανθρακωρυχείο μετά από 30 χρόνια

Έδωσε το «ok» για την κατασκευή του η κυβέρνηση, υπονομεύοντας τις επιδόσεις της χώρας ενώπιον των κλιματικών στόχων.

Βρετανία: Το πρώτο ανθρακωρυχείο μετά από 30 χρόνια

Tο άνοιγμα του πρώτου ανθρακωρυχείου εδώ και πάνω από 30 χρόνια ενέκρινε η Βρετανία, διακινδυνεύοντας αντιδράσεις ακτιβιστών που υποστηρίζουν ότι η χώρα οπισθοχωρεί από τους κλιματικούς στόχους.

Το έργο Woodhouse Colliery στο Whitehaven της βόρειας Αγγλίας μπορεί να προχωρήσει, ανέφερε το αρμόδιο Υπουργείο, σύμφωνα με το Bloomberg. Η εταιρεία West Cumbria Mining σχεδιάζει να πουλά άνθρακα κυρίως στο εξωτερικό για την κατασκευή χάλυβα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε να χορηγήσει άδεια στην Cumbria για το νέο ανθρακωρυχείο», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Το ορυχείο επιδιώκει να έχει δραστηριότητές μηδενικών εκπομπών ενώ θα συμβάλει στην τοπική απασχόληση και στην ευρύτερη οικονομία», πρόσθεσε.

Η απόφαση, που λήφθηκε μετά από δύο χρόνια εξέτασης του αιτήματος από διαδοχικές κυβερνήσεις, αποτελεί πλήγμα στη δυναμική του βρετανικού κλιματικού ακτιβισμού και προσκρούει στα πορίσματα της περυσινής συνέλευσης του ΟΗΕ για το κλίμα, που φιλοξενήθηκε στη γειτονική Σκοτία και επικροτούσε μια παγκόσμια συμφωνία για «σταδιακή κατάργηση» του πιο βρόμικου καυσίμου. Ο πρόεδρός της COP26 Άλοκ Σάρμα δήλωσε ότι η έγκριση του ορυχείου «θα έβλαπτε τη διεθνή φήμη που κέρδισε με κόπο η Βρετανία» ως ηγέτιδα δύναμη απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

«Δεν υπάρχει έκθεση σκοπιμότητας ή επιστημονική αιτιολόγηση για το ορυχείο», δήλωσε η Ρεμπέκα Γουίλις, καθηγήτρια ενεργειακής και κλιματικής διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. «Θα βλάψει τα διαπιστευτήρια της Βρετανίας για το κλίμα και θα προσφέρει ελάχιστα στην κομητεία», πρόσθεσε.

Το ορυχείο είχε εγκριθεί από το τοπικό συμβούλιο το 2020 και υποστηρίχθηκε από τον τοπικό βουλευτή Τρούντι Χάρισον. Οι υποστηρικτές λένε ότι το έργο θα δημιουργήσει 500 θέσεις εργασίας και ότι θα εξαλείψει ως έναν βαθμό την ανάγκη για εισαγωγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v