Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ετοιμάζει η ΕΕ

Να τιμωρήσουν την Τεχεράνη τόσο για τη στρατιωτική βοήθειά της με drones προς τη Μόσχα όσο και για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων διαρκείας ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες. Εκτός αν τελικά... δεν συμφωνήσουν οι 27.

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ετοιμάζει η ΕΕ

Πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, τιμωρώντας την ισλαμική χώρα για τη στρατιωτική βοήθεια που έχει παράσχει στη Ρωσία καθώς και για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων διαρκείας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Θα επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε 21 άτομα και οντότητες, λένε πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας. Δέκα καταχωρίσεις στον κατάλογο σχετίζονται με παραδόσεις drones στη Ρωσία, που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα μέτρα αναμένεται να υπογραφούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 12 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται όμως να μπλοκαριστούν τελευταία στιγμή από ορισμένα κράτη μέλη, ανέφερεται. Στο επίκεντρο της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών θα τεθούν και οι διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Θα κόψουμε την πρόσβαση της Ρωσίας σε κάθε είδος μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Προτείνουμε την απαγόρευση των απευθείας εξαγωγών κινητήρων drone στη Ρωσία και σε οποιεσδήποτε τρίτες χώρες, όπως το Ιράν, που θα μπορούσαν να προμηθεύουν τη Ρωσία», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα νέα μέτρα θα προστεθούν σε μια σειρά κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στην Τεχεράνη τόσο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για τη στρατιωτική της βοήθεια προς τη Ρωσία. Τον Νοέμβριο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη της 22χρονης Μαχσά Αμινί, της Κουρδο-Ιρανής γυναίκας της οποίας ο θάνατος τον Σεπτέμβριο, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση «δι' ασήμαντον αφορμήν», πυροδότησε κάποιες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στο Ιράν από την επανάσταση του 1979.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Ιράν εκτέλεσε έναν κρατούμενο που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην πρώτη γνωστή περίπτωση θανατικής ποινής που επιβλήθηκε σε διαδηλωτές από την έναρξη των ταραχών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής σε ρωσικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία από τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς και τον ρόλο τους στη στόχευση υποδομών ζωτικής σημασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Ιράν έχει αρνηθεί, ωστόσο, ότι εξήγαγε όπλα στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v