Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή ΗΠΑ: 13η και... φαρμακερή για τον Μακάρθι

Aπέτυχε για 13η φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων o επίσημος «εκλεκτός» των Ρεπουμπλικάνων, αν και κέρδισε έδαφος. Αισιοδοξία ότι όπου να 'ναι θα βγει λευκός καπνός, αλλά και προβληματισμός για το τι ανταλλάγματα τυχόν δίνει στους σκληροπυρηνικούς.

Βουλή ΗΠΑ: 13η και... φαρμακερή για τον Μακάρθι

Ούτε στη 13η ψηφοφορία κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Κέβιν Μακάρθι, μολονότι ένας ακόμη από τους «αντάρτες» Ρεπουμπλικάνους βουλευτές τάχθηκε στο πλευρό του. νωρίτερα, στη 12η ψηφοφορία, 14 «σκληροπυρηνικοί» Ρεπουμπλικάνοι, που τον καταψήφιζαν τις προηγούμενες ημέρες, αυτή τη φορά πείστηκαν να τον στηρίξουν.

Το Σώμα προχωρά σε 14η ψηφοφορία.

Έξι ψήφους έλαβε από τους «τραμπικούς αντάρτες» ο βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο και 212 ο Δημοκρατικός Χακίμ Τζέφρις.

Οι 214 ψήφοι που έλαβε ο μετριοπαθής πολιτικός δεν αρκούν για να τερματίσουν τη χειρότερη θεσμική κρίση στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από ενάμιση αιώνα, αφού χρειάζεται τουλάχιστον 218.

Ο ίδιος ο Μακάρθι είχε προβλέψει πριν από την έναρξη της διαδικασίας ότι θα σημειωνόταν «κάποια πρόοδος», αν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δεν εμφανίζονταν τόσο αισιόδοξοι. «Έχουμε ακόμη δρόμο», είπε ο Ραλφ Νόρμαν, που έχει αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Μακάρθι.

Ο Μακάρθι θα μπορούσε να αναδειχθεί πρόεδρος με λιγότερες από 218 ψήφους, εάν έπειθε κάποιους από αυτούς που δεν τον στηρίζουν να ψηφίσουν «παρών» ή να μην ψηφίσουν καθόλου.

Στις τελευταίες δύο ψηφοφορίες, πάντως, τα πήγε πολύ καλύτερα ο Μακάρθι. Κατάφερε να μεταπείσει κάποιους αντιπάλους του, όμως και πάλι δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Στην 14η ψηφοφορία ο χρόνος πιέζει και πολλοί αισιοδοξούν ότι θα βγει λευκός καπνός, καθώς αρκετοί βουλευτές αναχωρούν για τις περιφέρειές τους. Το ερώτημα είναι πώς ο κομματικός υποψήφιος κατάφερε να μεταπείσει αυτούς που τελικά ψήφισαν υπέρ του και τι ανταλλάγματα τους έδωσε, διότι πρόκειται για τα πλέον ακραία στοιχεία του αμερικανικού κοινοβουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατεί τεράστιος προβληματισμός στο υπόλοιπο κόμμα για τις υποχωρήσεις Μακάρθι. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι γίνεται όμηρος μιας μικρής ομάδας βουλευτών, οι οποίοι από εδώ και πέρα θα μπορούν να καθορίζουν τις εξελίξεις με τις νέες εξουσίες που διεκδικούν ή ενδεχομένως έχουν ήδη πάρει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v