Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης Βρετανίας-ΕΕ για τη μετά Brexit εποχή

Στόχος είναι να ξεπεραστεί η διαμάχη για την εμπορική σχέση μετά το Brexit, πολύ πριν από τον Απρίλιο. Τα σημεία προόδου και τα αγκάθια.

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης Βρετανίας-ΕΕ για τη μετά Brexit εποχή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζονται να εισέλθουν σε μια φάση έντονων διαπραγματεύσεων που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ξεπεραστεί η διαμάχη για την εμπορική σχέση μετά το Brexit πολύ πριν από τον Απρίλιο και την επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ο στόχος είναι να ξεκινήσει ένα διαπραγματευτικό «τούνελ» αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς κάνουν απολογισμό των έως τώρα συνομιλιών στις 16 Ιανουαρίου, ανέφεραν οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Κλέβερλι και ο Σέφκοβιτς ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΕ συμφώνησε να χρησιμοποιήσει τη βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου που παρακολουθεί τα αγαθά που μετακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό ήταν ένα πρώτο σημάδι προόδου σε μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit και ένα βήμα που ανοίγει τον δρόμο σε διαπραγματεύσεις για άλλα πιο περίπλοκα ζητήματα, όπως οι έλεγχοι στα αγροδιατροφικά αγαθά, οι κρατικές ενισχύσεις και ο ΦΠΑ.

Άλλα εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τη διαφωνία σχετικά με το πρωτόκολλο διακυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να απαιτεί να αφαιρεθεί πλήρως ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη διευθέτηση των διαφορών για το Brexit στην περιοχή. Αυτό, όμως, παραμένει κόκκινη γραμμή για την ΕΕ.

Οι δύο πλευρές ελπίζουν να πετύχουν συμφωνία μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, ενόψει της επετείου του Απριλίου από την ειρηνευτική συμφωνία του Μπέλφαστ το 1998.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v