Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία-Ιαπωνία: Οι ηττημένοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χτίζουν στρατούς

Μετά την ήττα τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βασίστηκαν στη στρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ με διάφορους βαθμούς «πασιφιστικής ιδεολογίας». Τώρα επεκτείνουν στρατούς τους.

Γερμανία-Ιαπωνία: Οι ηττημένοι του Β Παγκοσμίου Πολέμου χτίζουν στρατούς

Για να μετρήσετε τις τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες βλέπουν τις άμεσες προκλήσεις ασφαλείας κοιτάξτε απλά την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Μετά την ήττα τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βασίστηκαν στη στρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ καθώς έχτισαν ευημερούσες κοινωνίες εμποτισμένες με διάφορους βαθμούς "ειρηνιστικής ιδεολογίας". Τώρα όμως και οι δύο επεκτείνουν τους ήδη προηγμένους στρατούς τους. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία με χρήματα, βοήθεια και επίσης όπλα, δήλωσε χωρίς ενδοιασμούς ότι «μια ειρηνική προσέγγιση στον πόλεμο είναι ξεπερασμένη».

Και οι δύο συνειδητοποιούν ότι κατοικούν σε ασταθείς γειτονιές. Η Ιαπωνία ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την Κίνα με πυρηνικά όπλα και τις προθέσεις της απέναντι στην Ταϊβάν, καθώς και για το ιδιότροπο καθεστώς του Κιμ Γιουνγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα. Και βέβαια ζυγίζει την καταστροφική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά αμάχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, μόλις ολοκλήρωσε μια περιοδεία που τον οδήγησε στην Ιταλία, τη Βρετανία και τον Καναδά, για να εδραιώσει συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας πριν συναντήσει τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Την ώρα οι συγκεκριμένες χώρες έχουν επίσης τις ΗΠΑ ως κύριο σύμμαχό τους, θεωρούν ταυτόχρονα πως είναι παρήγορο να έχουν επιπλέον αγκαζέ μια πιο δυναμική Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg.

Υπάρχει επίσης βαθειά πολιτική πόλωση στην Ουάσιγκτον. Είναι ακόμα νωπές στη μνήμη οι προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ, να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ και τις επανειλημμένες αμφισβητήσεις του για τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο στις εκλογές του επόμενου έτους.

Ακόμη και η Ουάσιγκτον του Μπάιντεν προκαλεί ανησυχία στο εμπορικό μέτωπο, με την Ιαπωνία και την Ευρώπη - με αιχμή τη Γερμανία και όχι μόνο- καθώς λαμβάνουν ήδη μέτρα για να αμυνθούν ενάντια σε αυτό που θεωρούν ως άδικες επιδοτήσεις που περιγράφονται στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, με επίκεντρο πράσινες επενδύσεις-μαμούθ 370 δισ. δολ.

Τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ασία, η σχετική σταθερότητα της μεταπολεμικής εποχής έχει ξεκάθαρα τελειώσει.

Ταυτόχρονα στη Γαλλία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 400 δισεκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν προς τον αμυντικό προϋπολογισμό 2024-2030 της Γαλλίας, ο οποίος θα είναι αυξημένος κατά ένα τρίτο σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες της περιόδου 2019-2025.

Το αποκάλεσε πρόγραμμα "μετασχηματισμού" πρόκειμένου οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να προσαρμοστούν στην πιθανότητα συγκρούσεων υψηλής έντασης, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v