Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παράγινε η εταιρική απληστία», διαμηνύει το νορβηγικό sovereign fund

Ο επικεφαλής του Ταμείου που διαχειρίζεται 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να αντιδρά όταν βλέπει εξωφρενικά πακέτα αμοιβής στελεχών.

«Παράγινε η εταιρική απληστία», διαμηνύει το νορβηγικό sovereign fund

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας αντιδρά βλέποντας εταιρείες να προσφέρουν μερικά από τα πιο εξωφρενικά πακέτα αμοιβών σε στελέχη τους.

«Πιστεύουμε ότι ειδικότερα στις ΗΠΑ η εταιρική απληστία έχει φτάσει πολύ μακριά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Norges Bank Investment Management Nicolai Tangen, σε συνέντευξη στο Bloomberg TV στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Ερωτηθείς εάν οι εταιρείες είναι δεκτικές σε αυτό το μήνυμα, ο Tangen είπε «πολύ» και ότι «οι εταιρείες ακούνε πραγματικά».

Η κίνηση είναι μέρος ενός μηνύματος για να πούμε στα διοικητικά συμβούλια «να κινητοποιηθούν» σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης, δήλωσε ο Tangen. Το Ταμείο χρησιμοποιεί τη δύναμη ψήφου του, ώστε να πιέσει για αλλαγές. 

«Είχαμε κάποιες ψήφους "κατά" πέρυσι, μετά τις οποίες οι εταιρείες θέλουν να έχουν μια βαθύτερη συζήτηση μαζί μας και βλέπουμε κάποια αποτελέσματα όσον αφορά τα πακέτα παροχών φέτος», είπε ο Tangen, χωρίς να προσδιορίσει καμία από τις εταιρείες.

Σε ένα τριετές σχέδιο στρατηγικής που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, το Ταμείο είπε ότι θα πιέσει για υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων για την εταιρική βιωσιμότητα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v