Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαερώθηκαν $250 δισ. από φιλανθρωπικά ιδρύματα το 2022

Η απόδοση των επενδύσεων επηρεάζει την προσφορά δωρεών στα ιδρύματα: Πρέπει να αυξηθεί κατά 18% για να επανέλθουν οι φιλανθρωπικές δράσεις στα επίπεδα της περυσινής χρονιάς. Πόσα χρήματα διαθέτουν σήμερα οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

Εξαερώθηκαν $250 δισ. από φιλανθρωπικά ιδρύματα το 2022

Περίπου το ένα τέταρτο του τρισεκατομμυρίου δολαρίων που προοριζόταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς πέρυσι έκανε φτερά από ιδρύματα πλούσιων Αμερικανών, γράφει το Bloomberg.

Τα αμερικανικά ιδρύματα, που στην αρχή του 2022 διέθεταν «φιλανθρωπικό» ποσό-ρεκόρ 1,3 τρισ. δολαρίων, έχασαν το 15,5% πέρυσι καθώς έπεσαν οι αγορές εξαλείφοντας τελείως τα κέρδη από την ανοδική αγορά του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ερευνητικής εταιρείας FoundationMark. Σήμερα υπολογίζεται ότι κατέχουν 1,06 τρισ. δολάρια, δηλαδή λιγότερα απ' ό,τι πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Και καθώς δεν βλέπουν γρήγορη ανατροπή στις αγορές, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί περιμένουν λιγότερα χρήματα για τις προσεχείς δράσεις τους, ως αποτέλεσμα των ζημιών του 2022. Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της απόδοσης των επενδύσεων και της μελλοντικής προσφοράς επιχορηγήσεων και δωρεών, καθώς τα ιδρύματα υποχρεούνται από τους ομοσπονδιακούς νόμους στις ΗΠΑ να δίνουν τουλάχιστον το 5% των περιουσιακών τους στοιχείων κάθε χρόνο.

Ενώ η παροχή παρέμεινε σταθερή πέρυσι, σε περίπου 90 δισ. δολάρια, «η χρηματοδότηση από τα ιδρύματα είναι πιθανό να μειωθεί το 2023», δήλωσε ο John Seitz, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της FoundationMark.

Εκτιμά ότι, για να παραμείνουν οι δωρεές στο ίδιο επίπεδο φέτος, πρέπει να αυξηθεί η απόδοση των επενδύσεων κατά 18%.

Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις βασίζονται όλο και περισσότερο σε χρήματα από φοροαπαλλαγές. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Citigroup, αντιμετωπίζουν «τριπλή συμπίεση»: από τον υψηλότερο πληθωρισμό, τη μεγαλύτερη ανάγκη για υπηρεσίες και το έλλειμμα συγκέντρωσης κεφαλαίων που προκαλείται από την πτώση της αγοράς.

Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ενδέχεται, μάλιστα, να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες μειώσεις χρηματοδότησης από την πλευρά των πιο πλούσιων. Πρόσφατη ανάλυση του Bloomberg διαπίστωσε ότι τα ιδρύματα αρκετών από τους 20 πιο πλούσιους Αμερικανούς - όπως των Έλον Μασκ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και των συνιδρυτών της Google - εισήλθαν στο 2022 με τεράστια μερίδια σε εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο από την περσινή καταστροφή της αγοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v