Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακτιβιστής short seller ρίχνει στο καναβάτσο τον πλουσιότερο Ασιάτη!

Ένα μικρό fund, το Hindenburg Research, έχει βάλει στο στόχαστρο τον Γκαουτάμ Αντάνι. Οι κατηγορίες για απάτη και το sell-off που έφτασε τα $50 δισ.

Ακτιβιστής short seller ρίχνει στο καναβάτσο τον πλουσιότερο Ασιάτη!

Τα τελευταία χρόνια, ο Νάθαν Άντερσον έχει γίνει γνωστός για εκθέσεις που βύθισαν μετοχές φαινομενικά επιτυχημένων εταιρειών. Τώρα, ο ακτιβιστής short seller που βρίσκεται πίσω από τη Hindenburg Research έχει βάλει στόχο να γκρεμίσει έναν πραγματικό εταιρικό κολοσσό, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των επιχειρήσεων».

Στο στόχαστρό του έχει μπει ο Ινδός Γκαουτάμ Αντάνι (φωτ), ένας μεγιστάνας πλουσιότερος ακόμα και από τον Μπιλ Γκέιτς ή τον Γουόρεν Μπάφετ, με καθαρή περιουσία 113,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η Hindenburg παρουσίασε έκθεση με τα ευρήματα διετούς έρευνας στην οποία κατηγορεί τον ινδικό όμιλο Adani ότι έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση μετοχών και λογιστικές απάτες επί πολλές δεκαετίες. Η έκθεση, την οποία ο όμιλος Adani απέρριψε ως κακόβουλη και χωρίς στοιχεία, εξάλειψε σε δύο ημέρες 50 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της αυτοκρατορίας του Αντάνι και προκάλεσε sell-off σε ομόλογα. Η Hindenburg ελπίζει ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ο Αντάνι δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά. Η Hindenburg απάντησε ότι «θα χαιρετούσε» μια τέτοια κίνηση. «Στηρίζουμε πλήρως την έκθεσή μας και πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε νομική ενέργεια ληφθεί εναντίον μας θα ήταν άχρηστη», είπε ο short-seller.

 

O Άντερσον τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή της Wall Street με εκθέσεις κατά των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων Nikola και Lordstown Motors. Αλλά δεν είχε στραφεί ποτέ κατά μιας εταιρείας τόσο μεγάλης και ισχυρής όσο η Adani.

Πρόκειται κυριολεκτικά για μια μάχη «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ». Ο Αντάνι έχει περάσει τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες χτίζοντας μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που απλώνεται μεταξύ άλλων στους τομείς της ενέργειας, των αγροτικών επιχειρήσεων, των ακινήτων και της άμυνας. Θεωρείται ότι έχει στενή σχέση με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, με τους φιλόδοξους στόχους του να ευθυγραμμίζονται στενά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Η έκθεση της Hindenburg ήρθε ακριβώς τη στιγμή που η Adani Enterprises προχωρούσε σε ΑΜΚ 2,5 δισ. δολαρίων.

To fund του Άντερσον με έδρα τη Νέα Υόρκη δεν μετράει περισσότερα από πέντε χρόνια ζωής και στοιχηματίζει τα δικά τoυ χρήματα στις αγορές. Ακόμη και στους οικονομικούς κύκλους του Μανχάταν, δεν θεωρείται μεγάλο όνομα.

Και όμως ο Άντερσον έχει καταφέρει να αφήσει έντονο το σημάδι του τον τελευταίο καιρό. Η Hindenburg, που πήρε το όνομά της από το γερμανικό αερόπλοιο που ανατινάχτηκε το 1937, έχει βάλει στο στόχαστρο περίπου 30 εταιρείες από το 2020. Κατά μέσο όρο, οι μετοχές τους υποχώρησαν περίπου 15% την επόμενη μέρα και έπεσαν 26% έξι μήνες αργότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v