Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλοκάρουν τις εξαγωγές στη Huawei οι ΗΠΑ

Το υπουργείο Εμπορίου έχει ειδοποιήσει ορισμένες εταιρείες ότι δεν θα χορηγεί πλέον άδειες σε κανέναν όμιλο που εξάγει αμερικανική τεχνολογία στην κινεζική εταιρεία. Πλησιάζει πλήρες ban.

Μπλοκάρουν τις εξαγωγές στη Huawei οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σταμάτησε να παρέχει σε αμερικανικές εταιρείες άδειες για εξαγωγές προς τη Huawei, καθώς προχωρά προς την επιβολή πλήρους απαγόρευσης της πώλησης αμερικανικής τεχνολογίας στον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις εντός της κυβέρνησης είπαν ότι το υπουργείο Εμπορίου έχει ειδοποιήσει ορισμένες εταιρείες ότι δεν θα χορηγεί πλέον άδειες σε κανέναν όμιλο που εξάγει αμερικανική τεχνολογία στη Huawei.

Η κίνηση σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα στην εκστρατεία της Ουάσιγκτον για τον περιορισμό της εταιρείας τεχνολογίας που εδρεύει στη Shenzhen, για την οποία αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι βοηθά την Κίνα στην κατασκοπεία. Η Huawei αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε κατασκοπεία.

Η κυβέρνηση Τραμπ το 2019 επέβαλε σκληρούς περιορισμούς στις εξαγωγές αμερικανικής τεχνολογίας στη Huawei, προσθέτοντας την ομάδα σε μια μαύρη λίστα που ονομάζεται «λίστα οντοτήτων». Η κίνηση ήταν μέρος μιας στρατηγικής για την πάταξη των κινεζικών εταιρειών καθώς η Ουάσιγκτον πίστευε ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το υπουργείου Εμπορίου συνέχισε να χορηγεί άδειες εξαγωγής σε ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Qualcomm και Intel, για να παρέχουν στη Huawei τεχνολογία που δεν σχετίζεται με δίκτυα τηλεπικοινωνιών υψηλής ταχύτητας 5G.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει μια ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής. Τον Οκτώβριο, επέβαλε σαρωτικούς περιορισμούς στην παροχή προηγμένων ημιαγωγών και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ σε κινεζικούς ομίλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v