Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωαγορές 2023: Οι λιγότερες δημόσιες προσφορές μετά την πανδημία

Από τις νέες εισαγωγές εταιρειών σε χρηματιστήρια αντλήθηκαν μόλις 1,31 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας πτώση 79%. Πού οφείλεται η υποτονική δραστηριότητα, σε πλήρη αντίθεση με το ράλι του χρηματιστηρίου.

Ευρωαγορές 2023: Οι λιγότερες δημόσιες προσφορές μετά την πανδημία

Καταγράφοντας το πιο δειλό ετήσιο ξεκίνημα από το 2019, τα έσοδα από τις αρχικές δημόσιες προσφορές και τις πωλήσεις μετοχών σε εισηγμένες έφθασαν μόλις τα 1,31 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για πτώση 79% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Η υποτονική δραστηριότητα έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ο δείκτης Euro Stoxx 50 σημείωσε κέρδη ρεκόρ τον Ιανουάριο, χάρη στην αισιοδοξία για συγκράτηση του πληθωρισμού, επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων και άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας. Είναι μια αντανάκλαση της παρατεταμένης αβεβαιότητας του 2022 και οι προσφορές πιθανώς θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες, λέει ο Joachim Klement, επικεφαλής στρατηγικής της Liberum Capital.

«Για να είναι επιτυχής μια δημόσια εγγραφή, χρειάζονται σταθερές συνθήκες αγοράς για μήνες, που δεν υπάρχουν ακόμη», δήλωσε ο Klement. «Όμως, πιθανώς ετοιμάζονται αρκετές εισαγωγές, τώρα που οι αγορές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, και είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε περισσότερες εγγραφές το επόμενο δίμηνο».

Ο φετινός Ιανουάριος σημείωσε τις λιγότερες εισαγωγές σε χρηματιστήρια μετά την πανδημία

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδυτές προσανατολίζονται προς δημόσιες προσφορές, αν και σε μειωμένες τιμές. Η γερμανική επιχείρηση ψηφιακών υπηρεσιών Ionos Group και η ιταλική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών κινητήρων EuroGroup Laminations είχαν αρκετή ζήτηση εντός ολίγων ωρών από το άνοιγμα της προσφοράς. Η Ionos, η πρώτη μεγάλη εισαγωγή της Γερμανίας για φέτος, μπορεί να συγκεντρώσει έως και 543 εκατ. ευρώ. Αναμένεται επίσης η εισαγωγή της εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου του Ομάν Abraj Energy.

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα deals του 2023 αφορούσαν πρόσθετες προσφορές τίτλων από ήδη εισηγμένες εταιρείες, δεδομένου ότι οι συμφωνίες μπορούν να εκτελεστούν από τη μια μέρα στην άλλη. Η μεγαλύτερη κίνηση αφορούσε μαζικές πωλήσεις 340 εκατομμυρίων δολαρίων της Steinhoff International στην Pepco Group.

Οι προσφορές κατακρημνίστηκαν πέρυσι, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων έφεραν τη χειρότερη χρονιά των παγκόσμιων μετοχών μετά την οικονομική κρίση. Καθώς τα σημαντικά κέρδη του Ιανουαρίου προκαλούν ήδη προειδοποιήσεις από κορυφαίους παράγοντες της αγοράς ότι η αισιοδοξία έχει φτάσει πολύ μακριά, ένα selloff από εδώ και πέρα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v