Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τα επιτόκια η ΕΚΤ παρά την πτώση του πληθωρισμού

Σοβαρός πονοκέφαλος για τη Φρανκφούρτη η ανοδική τάση που παραμένει στον δομικό πληθωρισμό και οπλίζει τα «γεράκια». Το σενάριο για τη σημερινή συνεδρίαση και τον Μάρτιο.

Ανεβάζει τα επιτόκια η ΕΚΤ παρά την πτώση του πληθωρισμού

Προς αύξηση του κόστους δανεισμού κατά επιπλέον μισή ποσοστιαία μονάδα οδεύει η ευρωζώνη σήμερα Πέμπτη, καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες έδειξαν ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν δυσάρεστα υψηλές, γράφουν οι Financial Times. 

Ο περιφερειακός δείκτης για τον δομικό πληθωρισμό -που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και θεωρείται ο καλύτερος δείκτης για τη μέτρηση της σταθερότητας στις πιέσεις επί των τιμών- παρέμεινε αμετάβλητος στο ιστορικό υψηλό του ετήσιου 5,2% τον Ιανουάριο.

Αυτό το ποσοστό, σε συνδυασμό και με την ανθεκτικότητα της παραγωγής στην ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο κατά επιπλέον μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 2,5% περίπου, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, ως απάντηση στον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε στο υψηλό ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο. Η μείωση σε 9,2% τον Δεκέμβριο και 8,5% τον Ιανουάριο διατηρεί ωστόσο τον υπερτετραπλάσιο ετήσιο ρυθμό έναντι του στόχου 2% της ΕΚΤ.

Η Άννα Τιτάρεβα, οικονομολόγος στην ελβετική τράπεζα UBS, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα ήθελε να δει βελτίωση στο «ευρύτερο περιβάλλον του πληθωρισμού», προτού αλλάξει πορεία στη νομισματική πολιτική της. «Το άλμα του δομικού πληθωρισμού σε ορισμένες βασικές χώρες [όπως η Ισπανία] θα είναι αρκετό για να επιβεβαιώσει την τρέχουσα επιθετική στάση της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ING Bank.

Ο Ken Wattret, επικεφαλής ευρωπαϊκών αναλύσεων στην S&P Global Market Intelligence, προέβλεψε νέα αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα, τόσο σήμερα όσο και στην επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ, τον Μάρτιο.

Η πρόβλεψη των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters για πληθωρισμό 9% δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε απροσδόκητα μεταξύ τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2022. Φαίνεται, λοιπόν, πως θα αποφευχθεί μια χειμερινή ύφεση, παρά την άνοδο των τιμών ενέργειας και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Ξεχωριστά στοιχεία, που δημοσίευσε η Eurostat την Τετάρτη, έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας παρέμεινε ανθεκτική. Το ποσοστό ανεργίας έμεινε αμετάβλητο στο 6,6% τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή του, το 1995.

Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνεται στις περισσότερες προηγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αντανακλώντας τη χαλάρωση του παγκόσμιου ενεργειακού κόστους. Ωστόσο, οι μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού προκαλούν ανησυχία και, ως εκ τούτου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης χθες, ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) πιθανώς θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης σήμερα Πέμπτη.

Η πτώση του ονομαστικού επιτοκίου οφείλεται στη μείωση του πληθωρισμού ενέργειας, ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 17,2% τον Ιανουάριο από 25,5% τον προηγούμενο μήνα. Έχει πέσει κάτω από το ήμισυ του κορυφαίου ποσοστού 41,5% που άγγιξε τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο πληθωρισμός τροφίμων έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ 14% τον Ιανουάριο, έναντι 13,8% τον προηγούμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός στο κόστος των αγαθών επιταχύνθηκε επίσης σε νέο ιστορικό υψηλό 6,9%. Αυτό το ποσοστό μειώνεται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία χάρη στη χαλάρωση των διαταραχών της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και στη μείωση του κόστους αποστολής. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, που αποτελεί το επίκεντρο των εγχώριων πιέσεων στις τιμές, υποχώρησε οριακά στο 4,2% τον Ιανουάριο έναντι 4,4% τον προηγούμενο μήνα.

Οι ρυθμοί του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο κυμαίνονταν από 21,6% για τη Λετονία έως 5,8% για την Ισπανία. Η Γερμανία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα στοιχεία του μήνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v