Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα $100 δισ. για τις μετοχές του ομίλου Adani

H κατρακύλα ήρθε αφότου η ναυαρχίδα εταιρεία ακύρωσε την πώληση μετοχών $2,4 δισ. Και οι 10 μετοχές που ελέγχονται από τον όμιλο βούτηξαν. Παραιτήθηκε ο αδελφός του Μπόρις Τζόνσον από εταιρεία σχετική με τον Adani.

Χτύπημα $100 δισ. για τις μετοχές του ομίλου Adani

Οι απώλειες για τις μετοχές του ομίλου Adani έφθασαν τα 100 δισ. δολάρια την Πέμπτη, αφού η ναυαρχίδα εταιρεία του ομίλου ακύρωσε την πώληση μετοχών 2,4 δισ. δολαρίων, λέγοντας ότι δεν θα ήταν «ηθικά σωστό» να προχωρήσει, λόγω της βαριάς απώλειας στις μετοχές.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, και οι 10 μετοχές που ελέγχονται από τον όμιλο Adani υποχώρησαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης στη Βομβάη. Οι Adani Enterprises, Adani Transmission και Adani Ports επέκτειναν τις απώλειες κατά 10%, ενισχύοντας το sell-off που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από επίθεση short seller στον όμιλο.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές την Πέμπτη, ο ιδρυτής Gautam Adani απέρριψε τις ανησυχίες για την οικονομική υγεία της αυτοκρατορίας του, λέγοντας ότι η ακύρωση της πώλησης μετοχών «δεν θα έχει καμία επίδραση στις υπάρχουσες λειτουργίες και στα μελλοντικά μας σχέδια».

Είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα της αγοράς που παρατηρήθηκε χθες, το διοικητικό συμβούλιο έκρινε έντονα ότι δεν θα ήταν ηθικά σωστό να προχωρήσει» στη συνέχεια της προσφοράς, προσθέτοντας ότι «όταν σταθεροποιηθεί η αγορά, θα αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας». 

Η απόφαση την Τετάρτη να αποσυρθεί η πώληση μετοχών και να επιστραφούν τα χρήματα στους επενδυτές ήρθε μετά την πτώση των μετοχών της Adani Enterprises στις 2.179,75 Rs ($27), πολύ κάτω από την κατώτατη τιμή των 3.112 Rs της συμφωνίας.

«Δεδομένης της πρωτοφανούς κατάστασης και της τρέχουσας μεταβλητότητας στην αγορά, η εταιρεία, με γνώμονα την προστασία του συμφέροντος της επενδυτικής της κοινότητας, επιστρέφει τα έσοδα και αποσύρει τη συναλλαγή», ανέφερε σε ανακοίνωση η εταιρεία.

 

Παραιτήθηκε ο αδελφός του Μπόρις Τζόνσον από εταιρεία σχετική με τον Adani

Ο Λόρδος Τζο Τζόνσον, πρώην υπουργός των Συντηρητικών και αδελφός του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθηκε από διευθυντής της Elara Capital, μιας εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, η οποία εμπλέκεται στη διαμάχη που αφορά την αυτοκρατορία του Adani.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Τζόνσον είχε ενταχθεί στην Elara, μια αυτοαποκαλούμενη «κορυφαία επενδυτική τράπεζα» για ινδικές εταιρείες που επιδιώκουν να συγκεντρώσουν χρήματα στο εξωτερικό, τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Η εταιρεία ήταν μία από τις 10 εταιρίες που έτρεχαν την πώληση μετοχών την οποία ο εμβληματικός όμιλος του Adani εγκατέλειψε την Τετάρτη, μια εβδομάδα αφότου η αμερικανική εταιρεία short seller Hindenburg Research κατηγόρησε τον Όμιλο Adani για χειραγώγηση των τιμών των μετοχών και λογιστική απάτη.

Ωστόσο, είναι η επιχείρηση διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Elara που έχει γίνει αντικείμενο ελέγχου. Η Hindenburg ισχυρίστηκε ότι τα κεφάλαια που εδρεύουν στον Μαυρίκιο που διαχειρίζεται η εταιρεία του Λονδίνου ήταν μέρος ενός σχεδίου χειραγώγησης της τιμής των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών του Ομίλου Adani και απόκρυψης του μεγέθους της ιδιοκτησίας της οικογένειας σε αυτές.

Η έκθεση σχεδόν 100 σελίδων από τη Hindenburg ανέφερε ότι δύο ανώνυμοι πρώην traders της Elara ισχυρίστηκαν ότι η δρομολόγηση των συναλλαγών μέσω κεφαλαίων που εδρεύουν στον Μαυρίκιο είχε σχεδιαστεί για να κρύψει ποιος ήταν τελικά πίσω από αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v