Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για την τουρκική λίρα μετά τις εκλογές

Στην κόψη του ξυραφιού το τουρκικό νόμισμα, λίγο πριν τις κάλπες. Τι λένε αγορές, αντιπολίτευση, το οικονομικό επιτελείο και ο ίδιος ο Ερντογάν για την επόμενη μέρα. Ανορθόδοξη μείωση επιτοκίων και πιο ανορθόδοξη επιβράδυνση του αστρονομικού πληθωρισμού.

Τα σενάρια για την τουρκική λίρα μετά τις εκλογές

Θα επανέλθει η αστάθεια και θα αποδυναμωθεί η τουρκική λίρα, είτε ανανεώσει την 20ετή διακυβέρνησή του ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε επικρατήσει η αντιπολίτευση στις εκλογές του Μαΐου, εκτιμούν traders, προβλέποντας υποχώρηση του νομίσματος κατά 25%, σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του χρόνου, γράφει το Bloomberg.

Η αντισυμβατική πολιτική Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων πολύ κάτω από τον πληθωρισμό πρόκειται να συνεχιστεί και, στο πλαίσιο αυτό, οι τουρκικές αρχές έχουν εισαγάγει εναλλακτικά εργαλεία για τη σταθεροποίηση της λίρας. Η κεντρική τράπεζα προχώρησε πέρυσι σε πρόσθετες παρεμβάσεις, δαπανώντας 108 δισ. δολάρια για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής της και βοηθώντας έτσι τη λίρα να γίνει το λιγότερο ασταθές νόμισμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο τους τελευταίους έξι μήνες.

«Πολλά άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα» συνεπάγονται όμως ότι η πιο μακροπρόθεσμη τάση δείχνει αναπόφευκτα μια πιο αδύναμη λίρα, δήλωσε ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής στην TD Securities. «Μια συνέχιση της διακυβέρνησης Ερντογάν σχεδόν σίγουρα θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της τουρκικής οικονομίας και τελικά θα έχει αποτέλεσμα μακροπρόθεσμη αστάθεια».

Εάν έρθει στην εξουσία η αντιπολίτευση, θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την προσέγγιση χαμηλών επιτοκίων που προώθησε ο Ερντογάν, κερδίζοντας πιθανώς ξένους επενδυτές που έκαναν ντάμπινγκ τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς η λίρα κατρακύλησε σε χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη. Όμως, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, το εξωτερικό χρέος και τα αδύναμα αποθεματικά δείχνουν ζοφερή προοπτική για το νόμισμα, όποιος κι αν κερδίσει.

Η ζήτηση για προστασία από τις διακυμάνσεις του νομίσματος έχει αυξηθεί κατά πολύ στις αναδυόμενες αγορές από την αρχή του έτους, υποστηρίζοντας τις προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν σταθερή τη λίρα πριν από τις εκλογές.

«Εάν κερδίσει ο Ερντογάν, υπάρχει εύλογη πιθανότητα η λίρα να παραμείνει σταθερή για μήνες μετά», δήλωσε ο Paul Greer, διαχειριστής χρημάτων στη Fidelity International με έδρα το Λονδίνο. «Ωστόσο, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες θα την πιέσουν και τελικά θα την αποδυναμώσουν».

Εάν επικρατήσει η αντιπολίτευση, τα υψηλότερα επιτόκια και ένας οδικός χάρτης για την ανοικοδόμηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα έδιναν ώθηση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με τον Gordon Bowers, αναλυτή της Columbia Threadneedle Investments με έδρα το Λονδίνο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξασφαλίσουν μια «ανεξάρτητη» κεντρική τράπεζα, που θα επικεντρωθεί στον περιορισμό του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Το χρέος της Τουρκίας προσφέρει βαθιά αρνητικές πραγματικές αποδόσεις, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης, στο 9% πέρυσι. 

Ωστόσο, οποιαδήποτε ανατίμηση της λίρας είναι πιθανό να βρει τοίχο, καθώς οι ευρύτερες οικονομικές προκλήσεις γίνονται αισθητές.

Το νέο οικονομικό μοντέλο: «Ο πρόεδρός μας δεν θα συμβιβαστεί»

Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η χώρα θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια μετά τις εκλογές του Μαΐου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των τραπεζών της Wall Street για ανατροπή στην οικονομική πολιτική και αύξηση επιτοκίων έως το 35%.

Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, όπως υπαγορεύει το νέο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας, τόνισε ο υπουργός.

«Ο πρόεδρος δεν θα αυξήσει τα επιτόκια. Όσο είμαι εδώ», δεν θα υπάρξει ανατροπή στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας, δήλωσε ο Νεμπάτι. «Ο πρόεδρός μας δεν θα συμβιβαστεί».

Η αντισυμβατική χαλάρωση της τουρκικής νομισματικής πολιτικής την τελευταία διετία δεν ανακόπηκε ούτε όταν ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 85%.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία στην προεκλογική περίοδο, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο 9% και εισάγοντας νέα αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ενισχύονται, λοιπόν, οι πιθανότητες να μειωθεί περαιτέρω το βασικό επιτόκιο στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 23 Φεβρουαρίου.

Η πορεία της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια ακολούθησε το δόγμα του Ερντογάν για διασφάλιση φθηνού χρήματος, κάτι που, όπως υποστηρίζει, σε αντίθεση με την επικρατούσα οικονομική θεωρία, θα σταθεροποιήσει τις τιμές καταναλωτή. 

«Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ επιτοκίων και πληθωρισμού», είπε ο Ερντογάν την Τετάρτη, αναφέροντας την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 64% τον Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι πρόκειται για την απόδειξη ότι η θεωρία του ισχύει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v