Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωνοποίησαν αγελάδες σούπερ-μηχανές παραγωγής γάλακτος

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη για τη γαλακτοβιομηχανία της Κίνας, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενες φυλές. Κλωνοποιήθηκαν από αγελάδες υψηλής παραγωγικότητας της φυλής Holstein Friesian, που προέρχεται από την Ολλανδία.

Κλωνοποίησαν αγελάδες σούπερ-μηχανές παραγωγής γάλακτος

Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κλωνοποίησαν με επιτυχία τρεις «σούπερ αγελάδες» που μπορούν να παράγουν ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα γάλακτος, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Όπως αναμεταδίδει το CNN, πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη για τη γαλακτοβιομηχανία της Κίνας, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενες φυλές.

Τα τρία μοσχάρια, που εκτράφηκαν από επιστήμονες του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου Γεωπονικής και Δασικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, γεννήθηκαν στην περιοχή Νινγκξιά τις εβδομάδες πριν από τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά στις 23 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα Ningxia Daily.

Κλωνοποιήθηκαν από αγελάδες υψηλής παραγωγικότητας της φυλής Holstein Friesian, η οποία προέρχεται από την Ολλανδία. Τα επιλεγμένα ζώα είναι ικανά να παράγουν 18 τόνους γάλακτος ετησίως ή 100 τόνους γάλακτος κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτή είναι σχεδόν 1,7 φορές η ποσότητα γάλακτος που παρήγαγε μια μέση αγελάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το πρώτο από τα κλωνοποιημένα μοσχάρια γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου με καισαρική τομή λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους του (56,7 κιλά), δήλωσε αξιωματούχος της πόλης Γουλίν στη Νινγκσία στην κρατική εφημερίδα Technology Daily.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν 120 κλωνοποιημένα έμβρυα από τα κύτταρα των αυτιών των εξαιρετικά παραγωγικών αγελάδων και τα τοποθέτησαν σε παρένθετες αγελάδες, σύμφωνα με την Technology Daily.

Ο Τζιν Γιαπίνγκ, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος, χαρακτήρισε τη γέννηση των «σούπερ αγελάδων» ως «σημαντική ανακάλυψη» που επιτρέπει στην Κίνα να διατηρήσει τις καλύτερες αγελάδες «με οικονομικά εφικτό τρόπο», ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times.

Μόνο πέντε στις 10.000 αγελάδες στην Κίνα μπορούν να παράγουν 100 τόνους γάλα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, γεγονός που τις καθιστά πολύτιμο πόρο για αναπαραγωγή. Όμως, ορισμένες αγελάδες υψηλής παραγωγικότητας δεν εντοπίζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπαραγωγή τους, δήλωσε ο Τζιν.

Το 70% των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων της Κίνας εισάγεται από το εξωτερικό, σύμφωνα με τους Global Times.

«Θα χρειαστούμε δύο έως τρία χρόνια για να δημιουργήσουμε ένα κοπάδι που θα αποτελείται από πάνω από 1.000 σούπερ αγελάδες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης της Κίνας από τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες του εξωτερικού και την αποφυγή τυχόν προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο Τζιν στην εφημερίδα.

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αγρότες αναπαράγουν κλώνους με συμβατικά ζώα για να προσθέσουν στη γονιδιακή δεξαμενή επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως υψηλή παραγωγή γάλακτος ή ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κλωνοποίηση ζώων τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, μια κινεζική εταιρεία δημιούργησε τον πρώτο κλωνοποιημένο αρκτικό λύκο στον κόσμο. Το 2017, Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ότι παρήγαγαν κλωνοποιημένα βοοειδή με αυξημένη αντοχή στη φυματίωση των βοοειδών, έναν κίνδυνο για τα βοοειδή σε πολλές χώρες.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤCNN

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v