Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι σε Φον ντερ Λάιεν: Επιβάλετε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία

«Ο ρυθμός επιβολής κυρώσεων έχει επιβραδυνθεί, ενώ αντίθετα το κράτος-τρομοκράτης προσαρμόζεται πιο εύκολα». Εκκλήσεις και «συστάσεις» του Ουκρανού προέδρου στην πρόεδρο της Κομισιόν, λίγο πριν την επιβολή του 10ου πακέτου μέτρων.

Ζελένσκι σε Φον ντερ Λάιεν: Επιβάλετε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου φαίνεται ότι θα υπολείπονται των προσδοκιών του Κιέβου.

Αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, η ΕΕ επέβαλε πρωτοφανείς κυρώσεις με στόχο τον αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, περιορίζοντας το εμπόριο και βάζοντας στη μαύρη λίστα περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και οντότητες που θεωρήθηκε ότι ενεπλάκησαν στην πρόκληση του πολέμου.

Όμως, η ΕΕ έχει αφήσει ακόμη ανέγγιχτες πολλές επιχειρηματικές σχέσεις -όπως το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου με τη Ρωσία- και τα 27 κράτη-μέλη μοιάζει να έχουν εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος των σκληρών οικονομικών κυρώσεων στις οποίες μπορούν να δώσουν ομόφωνα την απαραίτητη έγκρισή τους.

Για παράδειγμα, η Ουκρανία έχει ζητήσει κυρώσεις που θα στοχοποιούν τον πυρηνικό τομέα, όμως η Ουγγαρία -όπου η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Paks- έχει ήδη πει ότι θα θέσει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

«Βλέπουμε πως ο ρυθμός των κυρώσεων της Ευρώπης έχει επιβραδυνθεί ελαφρά ενώ, αντίθετα, το κράτος-τρομοκράτης αυξάνει τον ρυθμό της προσαρμογής του στις κυρώσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επισκέπτεται το Κίεβο.

«Αξίζει να το αναπληρώσουμε και να το διορθώσουμε αυτό. Πιστεύουμε πως μπορούμε».

Η Φον ντερ Λάιεν είπε πως η ΕΕ θα έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για τις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου.

Είπε επίσης πως το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, που αποφάσισαν η ΕΕ και οι εταίροι της στην G7, κοστίζει στη Ρωσία 160 εκατ. δολάρια την ημέρα και πως επίκειται άλλο ένα πλαφόν στα πετρελαϊκά προϊόντα.

«Κάνουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσει για τον φρικτό πόλεμό του», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο. «Η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα καθώς οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, πηγαίνοντάς την μια γενιά πίσω».

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση», είπε.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το πλαφόν στην τιμή των πετρελαϊκών προϊόντων, καθώς Πολωνία και χώρες της Βαλτικής πιέζουν για χαμηλότερο όριο.

Η Τσεχία πρότεινε αυστηρότερες τεχνολογικές κυρώσεις, ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει όπλα και ρουκέτες για τον πόλεμο, ενώ η ΕΕ επιχειρεί επίσης να κλείσει ορισμένα παραθυράκια και να αποκρούσει την αποφυγή των κυρώσεων, για παράδειγμα μέσω Λευκορωσίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v