Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει και στην Ιταλία το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών

Η κυβέρνηση Μελόνι προτίθεται να περιορίσει τις παρακολουθήσεις υπόπτων, εξαιρώντας ωστόσο «μαφιόζους και όλα τα σχετικά ποινικά αδικήματα», δηλώνει ο υπ. Δικαιοσύνης.

Ανοίγει και στην Ιταλία το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών

Η υπόθεση των εισαγγελικών παρακολουθήσεων αποκτά στην Ιταλία όλο και μεγαλύτερo βάρος. Η συντηρητική παράταξη τάσσεται τα τελευταία τριάντα χρόνια υπέρ του περιορισμού του δικαιώματος των εισαγγελέων να παρακολουθούν άτομα, τα οποία άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται σε ύποπτες υποθέσεις. Κάτι που οφείλεται κυρίως στις έρευνες με πρωταγωνιστές συνεργάτες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και στις γνωστές, προσωπικές υποθέσεις του «καβαλιέρε», οι οποίες είχαν δικαστικά επακόλουθα.

O νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο έκανε γνωστή την πρόθεσή του να επανέλθει στην όλη υπόθεση και να περιορίσει τις εξουσίες των εισαγγελέων.

«Στο θέμα των δικαστικών παρακολουθήσεων, υπάρχουν καταχρήσεις και λάθη. Δεν θα αλλάξουμε την νομοθεσία που αφορά τους μαφιόζους και όλα τα σχετικά αδικήματα, αλλά χρειάζεται μια γενικότερη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός δικαιοσύνης.

Η κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια είναι κάθετα αντίθετα και απαντούν ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρείται μια έμμεση φίμωση της δικαιοσύνης και ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες ακόμη και σε βασικές έρευνες που αφορούν διαφθορά και δωροδοκίες.

«Να απαγορευθεί η δημοσίευση παρακολουθήσεων στον Τύπο»

«Κανείς δεν θέλει να αποδυναμώσει τις έρευνες που αφορούν αδικήματα μαφίας, τρομοκρατίας, και άλλα σοβαρά αδικήματα. Οι όποιες πρωτοβουλίες μας θα αφορούν μόνον την υπερβολική χρήση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι.

Με το όλο θέμα, ασχολήθηκε και η ίδια η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συναντήθηκε δυο φορές με τον επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Προς το παρόν δείχνει να του παρέχει πολιτική κάλυψη.

Πολλοί σχολιαστές, βέβαια, υπενθυμίζουν ότι η πρόσφατη σύλληψη του αρχηγού της Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, στην Σικελία, κατέστη δυνατή -ακριβώς- χάρη σε σειρά παρακολουθήσεων. Οι απόψεις διίστανται και είναι δύσκολο να μπορέσει να υπάρξει γόνιμος διάλογος.

«Οι δικαστικοί θα έπρεπε να διαβάζουν πιο προσεκτικά τα έγγραφα, τα ντοκουμέντα της κάθε έρευνας, περιορίζοντας την ηχογράφηση τηλεφωνικών συνομιλιών. Και είναι αναγκαίο, παράλληλα, να απαγορευθεί, με αυστηρά μέτρα, η δημοσίευσή των παρακολουθήσεων στον Τύπο» υπογραμμίζει, τέλος, ο Κάρλο Ριέντσι, πρόεδρος της μεγάλης ιταλικής ένωσης Καταναλωτών, Codacons.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v