Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσική επίθεση περιμένει το Κίεβο, πίεση να αφήσει το Μπαχμούτ

Καθώς απαιτούνται μήνες για να φτάσουν τα δυτικά άρματα μάχης οι δυο πλευρές παλεύουν με το χρόνο. Η στρατηγική στόχευση Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ρωσική επίθεση περιμένει το Κίεβο, πίεση να αφήσει το Μπαχμούτ

Μια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται επικείμενη, ενώ το Κίεβο επιμένει για περισσότερες παραδόσεις όπλων προκειμένου να κάνει τη δική του κίνηση στο νότο την άνοιξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταδίδει το Bloomberg.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι καμία πλευρά δεν είναι πιθανό να κερδίσει πολύ έδαφος σύντομα σε έναν πόλεμο που παραμένει βαλτωμένος. Η Ρωσία είναι λιγότερο πιθανό να κινηθεί από το βορρά μέσω της Λευκορωσίας σε μια επερχόμενη επίθεση, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας ευαίσθητες πληροφορίες.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ενώ η σειρά όπλων που έχουν ήδη αποσταλεί από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλους συμμάχους —από πυρομαχικά και πυροβολικό μέχρι άρματα μάχης και αντιαεροπορικές άμυνες μεγαλύτερου βεληνεκούς— βοηθά την Ουκρανία να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις, δεν αρκεί για μια ουσιαστική ανάκτηση εδάφους πριν από την επίθεση της Μόσχας. Έρχονται περισσότερα όπλα αλλά η είσοδός τους στη μάχη θα απαιτήσει κάποιους μήνες. Και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει τουλάχιστον τη φετινή χρονιά.

Οι εκτιμήσεις απηχούν προειδοποιήσεις από τους Ουκρανούς τις τελευταίες ημέρες που κάνουν λόγο για δύσκολες εβδομάδες που έρχονται καθώς αντιμετωπίζουν τώρα έως και 300.000 Ρώσους στρατιώτες κατά μήκος της πρώτης γραμμής - πολύ περισσότερους από την αρχική εισβολή πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Οι ανησυχίες ακολουθούν αυτό που πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές είχαν περιγράψει ως χειμερινή μετάβαση, όπου το πεδίο της μάχης σταθεροποιήθηκε μετά από δύο εκπληκτικές ουκρανικές αντεπιθέσεις το φθινόπωρο. Η κινητοποίηση νέων στρατευμάτων από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν —αν και ελάχιστα εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα— έχει εδραιώσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μπορεί σύντομα να ριχτούν στην επίθεση.

«Βρισκόμαστε στις παραμονές μιας πολύ ενεργής φάσης», δήλωσε την Τετάρτη ο Andriy Yusov, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα κατάσταση «πολύ δύσκολη».

«Θα υπάρξουν πολύ ενεργές μάχες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο», πρόσθεσε.

Η προοπτική παράτασης του πολέμου που σέρνεται τώρα στο 2024 θα μπορούσε να είναι προς όφελος της Ρωσίας εάν μπορέσει να συνεχίσει να προσκολλάται στα εδάφη που κατέκτησε, αναγκάζοντας αναγκάζοντας ενδεχομένως τον Β. Ζελένσκι να προχωρήσει μελλοντικά σε διαπραγματεύσεις.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα πει ότι δεν θα παραχωρήσει ούτε μια ίντσα ουκρανικού εδάφους στις συνομιλίες και ότι το Κίεβο θα επιμείνει να επιστραφεί η Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Όμως, ενώ η συμμαχική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι ισχυρή προς το παρόν, ένας πόλεμος που διαρκεί χρόνια θα μπορούσε να δοκιμάσει αυτή την αποφασιστικότητα.

Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την παράδοση, την εκπαίδευση και την κατασκευή γραμμών ανεφοδιασμού, τα προηγμένα άρματα μάχης από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ενδέχεται να μην εμφανιστούν στο πεδίο της μάχης πριν την άνοιξη. Όταν φτάσουν, θα δώσουν στην Ουκρανία την απαραίτητη ώθηση. Ο στρατός της είχε ήδη καλύτερες επιδόσεις τους τελευταίους μήνες στην κατάρριψη πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Ρωσία στις πόλεις και τις ενεργειακές υποδομές της, με τη βοήθεια αεροπορικών συστημάτων που στέλνουν οι σύμμαχοί της.

Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις να παίξουν με τον χρόνο για να επιτρέψουν σε αυτά τα άρματα μάχης και άλλα όπλα να φτάσουν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο. Προκειμένου να συγκεντρώσει πόρους για μια εαρινή επίθεση στο νότο, η Ουκρανία μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποσύρει τα στρατεύματά της σύντομα από την ανατολική πόλη Μπαχμούτ, δήλωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δίνοντας στη Ρωσία μια συμβολική νίκη.

Η Ρωσία μαθαίνει από λάθη της σε κάποιο βαθμό. Έχει αποσύρει εξοπλισμό από περιοχές που βρίσκονται εντός βεληνεκούς των ουκρανικών όπλων, έχει κατασκευάσει περισσότερες αμυντικές υποδομές όπως εμπόδια και χαρακώματα στη βόρεια Κριμαία και έχει αναπτύξει περισσότερες νάρκες. Λειτουργεί επίσης μικρότερες γραμμές εφοδιασμού, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. Και οι προσπάθειες της Μόσχας να στρατολογήσει περισσότερους στρατιώτες θα αναγκάσει το Κίεβο να ξοδέψει περισσότερα πυρομαχικά σε μια εποχή που οι προμήθειες εξαντλούνται.

Μια υποχώρηση από το Μπαχμούτ δεν θα είχε σημαντικό στρατηγικό αντίκτυπο στον πόλεμο, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι. Τα στρατεύματα της Ουκρανίας πιθανότατα θα δημιουργήσουν αμυντικές γραμμές πολύ κοντά στο σημείο που βρίσκεται η τρέχουσα γραμμή του μετώπου, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να έχει βαριές απώλειες στο πεδίο της μάχης με μια στρατηγική να ρίχνει κύματα στρατευμάτων στη μάχη για να προσπαθήσει να κερδίσει έδαφος. Ενώ μπορεί να καλεί περισσότερους στρατιώτες, θα δυσκολευτεί να εκπαιδεύσει νεοσύλλεκτους με πολλούς μεσαίας κλίμακας αξιωματικούς που έχουν ήδη σκοτωθεί στη μάχη, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Από το Μπαχμούτ, η Ρωσία αναμένεται να πιέσει προς το Σλοβιάνσκ και το Κραμαντόρσκ. Οι δυνάμεις της είναι απίθανο να καταφέρουν να καταλάβουν το σύνολο της ανατολικής περιοχής του Ντονέτσκ σύντομα, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της περιοχής που πρέπει να καλύψει.

Και οι δύο πλευρές πιθανότατα θα επιδιώξουν να βρουν ένα στοιχείο αιφνιδιασμού, κάτι που σημαίνει ότι οι χρόνοι και οι τοποθεσίες των επιθέσεων θα μπορούσαν πάντα να αλλάζουν ανάλογα με το πώς εξελίσσεται ο πόλεμος.

Η εστίαση της Ουκρανίας στον νότο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες γύρω από την Κριμαία με τη διακοπή των γραμμών εφοδιασμού της Ρωσίας, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι. Απέναντι σε αυτό, η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να ωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις όσο πιο βόρεια γίνεται, μακριά από την Κριμαία, κάτι που είναι ξεκάθαρα ένα έπαθλο για τον Πούτιν και κάτι που θέλει να προστατεύσει πάνω από όλα.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι είναι απίθανο η Ουκρανία να ανακαταλάβει την Κριμαία σύντομα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο είναι επικεντρωμένη σε πιο άμεσους στόχους που είναι αρκετά δύσκολοι. Ωστόσο, εάν η Ουκρανία καταφέρει να ανακτήσει εδάφη στο νότο γύρω από την περιοχή της Μελιτόπολης και να χωρίσει τις ρωσικές γραμμές μεταξύ της Κριμαίας και της ανατολικής χώρας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το Κίεβο θα δημιουργούσε ένα σκηνικό που θα οδηγούσε σε δύσκολους μήνες για τον Πούτιν και τις δυνάμεις του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v