Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα απεργιακά τύμπανα στη Γαλλία, αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό

Τεταμένο το κλίμα μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στην εθνοσυνέλευση. Αντίθετοι με τη μεταρρύθμιση επτά στους 10 Γάλλους. Πρόκειται για την 3η κινητοποίηση μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Νέα απεργιακά τύμπανα στη Γαλλία, αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό

Το απόγευμα της Δευτέρας η κυβέρνηση παρουσίασε στη γαλλική εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μέσα σε εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα.

Η αντιπολίτευση προσπάθησε με κάθε τρόπο να παρεμποδίσει τη διαδικασία, διάφορα ευτράπελα διαδραματίστηκαν, τα μέλη της κυβέρνησης υιοθέτησαν δραματικούς τόνους για να επιβληθούν με βαρύγδουπες φράσεις όπως «ή το σύστημα θα καταρρεύσει ή θα μεταρρυθμιστεί».

Σήμερα Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται η 3η απεργιακή κινητοποίηση μέσα σε 3 εβδομάδες.

Πάλι τα ΜΜΜ απεργούν αλλά οι συνθήκες άλλαξαν γιατί η Γαλλία έχει μπει σε περίοδο χειμερινών σχολικών διακοπών ανά ζώνη. Ήδη η πρώτη ζώνη είναι σε διακοπές και αυτό το Σάββατο η 2η ακαδημαϊκή ζώνη θα ξεκινήσει. Εκείνη του Παρισιού είναι η τελευταία φέτος που θα μπει σε χειμερινή παύση στις 18/2.

Οι δυο απεργιακές κινητοποιήσεις, η σημερινή και του Σαββάτου 11/2, θα εξελιχτούν μέσα σε αυτό το κλίμα αλλά τα συνδικάτα, ενωμένα, είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τη σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν 70% των Γάλλων δεν θέλουν τη μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, μια πλειοψηφία προτιμάει να αυξηθούν οι συνεισφορές, κάτι που βρίσκει την κυβέρνηση αντίθετη, γιατί πλήττει την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v