Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βέλη για τη «σιωπή της Ευρώπης» στις πολιτικές Νετανιάχου

Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γιεχούντα Σολ, καταγγέλλει τη στάση αδιαφορίας της ΕΕ απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης Νετανιάχου τόσο εντός του Ισραήλ, όσο και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Βέλη για τη «σιωπή της Ευρώπης» στις πολιτικές Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιεχούντα Σολ κατήγγειλε σήμερα τη «σιωπή» της Ευρώπης απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου (φωτο), που κατηγορείται ότι θέλει να «προσαρτήσει» την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να μετατρέψει το Ισραήλ σε μια «ανελεύθερη δημοκρατία».

«Η σιωπή της Ευρώπης απέναντι την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης είναι εκκωφαντική στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο Γιεχούντα Σολ κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Συνιδρυτής της ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης Breaking the Silence, που συγκεντρώνει Ισραηλινούς βετεράνους που καταγγέλλουν τις καταδικαστέες ενέργειες του ισραηλινού στρατού, όπως τις χαρακτηρίζουν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα ιδρυτής του Ofek, μιας δεξαμενής σκέψης για την ειρηνική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ο Σολ είπε ότι η χώρα του εμπλέκεται σε μια «διπλή επανάσταση».

Η πρώτη είναι «εσωτερική» και αφορά τη μετατροπή του Ισραήλ σε «μια απολύτως ανελεύθερη δημοκρατία», είπε, αναφερόμενος στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικεφαλής του πιο δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην ιστορία του Ισραήλ.

Η δεύτερη έχει να κάνει την πολιτική του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, «η οποία τελικά στοχεύει σε ένα πράγμα: την προσάρτηση».

«Σχετικά με την πρώτη επανάσταση, βλέπουμε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς να διαδηλώνουν», κυρίως στο Τελ Αβίβ, είπε. «Όμως για τη δεύτερη, δυστυχώς, σιωπούμε».

Οι «αξίες» της κυβέρνησης Νετανιάχου, που επέστρεψε στην εξουσία τον Δεκέμβριο, «δεν είναι ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε η φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά αυτές του νόμου του ισχυρότερου», συνέχισε.

Καταδίκασε τη «διεθνή αδράνεια», αναφέροντας ειδικότερα την αποχή της Γαλλίας σε ψηφοφορία στα τέλη Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη, που ζητούσε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να εξετάσει την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη παρακολούθηση από τη διεθνή κοινότητα, όχι λιγότερη», είπε.

Ο Σολ αυτοπροσδιορίζεται ως ένας «φανατικός της λύσης των δύο κρατών», ενός ισραηλινού κράτους και ενός παλαιστινιακού κράτους που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση.

«Δεν βλέπω άλλο τρόπο να ζήσουν οι δύο λαοί με αξιοπρέπεια και ισότητα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v