Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα-έκπληξη για τον πληθωρισμό σε Γαλλία και Ισπανία

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας ρεκόρ, ενώ στην Ισπανία κατά 6,1%. Ενισχύεται η πίεση στην ΕΚΤ για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Αλμα-έκπληξη για τον πληθωρισμό σε Γαλλία και Ισπανία

Αναπάντεχη επιτάχυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων και ενισχύοντας τους πολιτικούς κινδύνους για τους ηγέτες των δύο χωρών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας ρεκόρ, καθώς το κόστος των τροφίμων και των υπηρεσιών ενισχύθηκε. Στην Ισπανία σημείωσε άνοδο 6,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα κέρδη τιμών θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 7% στη Γαλλία και θα επιβραδυνθούν στην Ισπανία.

Οι ισχυρότερες μετρήσεις από τη δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα ενισχύσουν την κίνηση του επιτοκίου μισής μονάδας που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο και θα ενισχύσουν εκείνους τους αξιωματούχους που λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλες κινήσεις πέρα από αυτό, για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Τα στοιχεία οδηγούν τους επενδυτές της χρηματαγοράς να στοιχηματίσουν για πρώτη φορά ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, επί του παρόντος 2,5%, θα κορυφωθεί στο 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v