Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αλχημείες πίσω από την αύξηση των ρωσικών ενεργειακών εσόδων

Θετικά πρόσημα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ωστόσο παραμένουν πολύ κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο του περασμένου έτους. Οι αλλαγές στη φορολόγηση και το αδύναμο ρούβλι.

Οι αλχημείες πίσω από την αύξηση των ρωσικών ενεργειακών εσόδων

Τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα κυρίως αλλαγών στη φορολόγηση παρά αύξησης στις εξαγωγές, εντούτοις παρέμειναν πολύ κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο του περασμένου έτους, γράφουν οι Financial Times.

Τα έσοδα 6,9 δισ. δολ. (521 δισ. ρούβλια) τον Φεβρουάριο, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, βρίσκονται σχεδόν στο ήμισυ του μηνιαίου μέσου όρου του 2022, που ήταν 965 δισ. ρούβλια.

Η αύξηση του φόρου εξόρυξης ανέβασε κατά 34% τα μηνιαία έσοδα από το πετρέλαιο και σχεδόν τριπλασίασε τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Η ειδική φορολόγηση του κρατικού ενεργειακού ομίλου Gazprom αυξήθηκε κατά 50 δισ. ρούβλια μηνιαίως και παγίως μέχρι το 2025, πλέον των λοιπών φόρων που καταβάλλει.

Τα ρωσικά έσοδα ωφελήθηκαν επίσης από το αδύναμο ρούβλι, έγραψε ο Ντμίτρι Πολεβόι, επικεφαλής επενδύσεων στη Locko-Invest. Το ρωσικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 10 μηνών, χάνοντας περίπου το 20% της αξίας του από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο μηνιαίος εξαγωγικός δασμός μειώθηκε κατά 44% στο φυσικό αέριο και 63% στο πετρέλαιο, πέφτοντας σε χαμηλό πενταετίας.

Ο ρωσικός προϋπολογισμός τον περασμένο μήνα απέκτησε 12,3 δισ. ρούβλια περισσότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v