Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μηδέν η ανάπτυξη της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο 2022

Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία ανάπτυξη. Ακολούθησαν η Μάλτα και η Κύπρος, ενώ πτώση του ΑΕΠ καταγράφηκε σε Γερμανία, Εσθονία, Ιταλία και Λιθουανία.

Στο μηδέν η ανάπτυξη της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο 2022

Απέτυχε να σημειώσει ανάπτυξη η ευρωζώνη σε τριμηνιαία βάση τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat), αναθεωρώντας ελαφρώς προς τα κάτω τους αριθμούς αύξησης του ΑΕΠ και της απασχόλησης, αν και ο τελευταίος παρέμεινε ισχυρός.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν 0,0% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο και 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,9% σε ετήσια. 

Οι αναθεωρήσεις επιβεβαίωσαν ακόμη ότι η ευρωζώνη απέφυγε μόλις οριακά την τεχνική ύφεση που αναμενόταν προηγουμένως -το τρίτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 0,3% και σε συνδυασμό με τη μηδενική του τετάρτου γλιτώνει την τεχνική ύφεση.

Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση -ακολούθησαν η Μάλτα και η Κύπρος, και οι τρεις κατέγραψαν τριμηνιαία ανάπτυξη άνω του 1%, ενώ πτώση του ΑΕΠ καταγράφηκε στη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιταλία και τη Λιθουανία.

Σε όλη την ΕΕ, το ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε τριμηνιαία βάση. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,7% στην ΕΕ.

Η Eurostat αναθεώρησε επίσης καθοδικά το ποσοστό για την αύξηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη, στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση από 0,4% που είχε προηγουμένως αναφερθεί. Σε ετήσια βάση ήταν 1,5%, σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Αυτό οδήγησε τον συνολικό αριθμό των ατόμων σε θέσεις εργασίας σε 165 εκατομμύρια, 3,6 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι στο τέλος του 2019, λίγο πριν χτυπήσει η πανδημία Covid-19.

Η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης υπογραμμίζει πόσο σφιχτή είναι η αγορά εργασίας και σηματοδοτεί πρόβλημα για την ΕΚΤ στον αγώνα της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, από το διψήφιο ποσοστό που ήταν το περασμένο φθινόπωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v