Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Αίρεται το μπλόκο κρατικής επιχορήγησης στο φιλοκουρδικό HDP

Η κυβέρνηση κατηγορεί το κόμμα για σχέσεις με το PKK. Διαψεύδει το HDP. Θα παρουσιάσει την υπεράσπισή του στις 11 Απριλίου ενώπιον του Δικαστηρίου.

Τουρκία: Αίρεται το μπλόκο κρατικής επιχορήγησης στο φιλοκουρδικό HDP

Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο ήρε σήμερα το μπλοκάρισμα της κρατικής επιχορήγησης προς την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που κατηγορείται από τις αρχές για σχέσεις με το PKK.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 539 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε κρατική επιχορήγηση (28,7 εκατομμύρια δολάρια) επρόκειτο να δοθούν αυτή τη χρονιά στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).

Το HDP παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στις κρίσιμες προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου και είναι πολύ πιθανό ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα χρειασθεί την υποστήριξή του για να τερματίσει την εικοσαετή εξουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή την εβδομάδα το κόμμα απηύθυνε πρόσκληση προς την συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης για συνομιλίες σχετικά με την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατά του προέδρου Ερντογάν.

Την ίδια ώρα ωστόσο, το HDP απειλείται με επιβολή απαγόρευσης της λειτουργίας του, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές.

Ένας εισαγγελέας είχε ζητήσει τον Ιανουάριο ενώπιον του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου την απαγόρευση του κόμματος, με κατηγορίες ότι συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια ένοπλη ομάδα που περιγράφεται ως «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και δυτικούς συμμάχους της.

Απορρίπτοντας αυτές τις κατηγορίες, το HDP θα παρουσιάσει την υπεράσπισή του στις 11 Απριλίου ενώπιον του Δικαστηρίου, ανακοίνωσε σήμερα στον ιστότοπό του.

Το φιλοκουρδικό κόμμα βρίσκεται στο στόχαστρο μιας αδυσώπητης καταστολής από το 2016, όταν και συνελήφθη ο αρχηγός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε δύο χρόνια αργότερα σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση, ενώ συνελήφθησαν επίσης πολλοί αρχηγοί και υποστηρικτές του HDP.

Το HDP κέρδισε το 12% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018, εκλέγοντας σχεδόν 60 από τους 579 βουλευτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v