Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοody's: Αρνητικό το outlook του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για ταχεία επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος μετά από τη φυγή καταθέσεων στις τράπεζες SVB, Silvergate και Signature.

Μοodys: Αρνητικό το outlook του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος

H Moody's υποβάθμισε τη Δευτέρα το outlook της αξιολόγησης ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ σε «αρνητικό» από «σταθερό».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι προχώρησε στην υποβάθμιση υπό το το φως των χρεοκοπιών βασικών τραπεζών που ώθησαν τις ρυθμιστικές αρχές να προχωρήσουν την Κυριακή σε σχέδιο διάσωσης για καταθέτες και άλλα ιδρύματα που επηρεάστηκαν από την κρίση.

«Έχουμε αλλάξει σε αρνητική από σταθερή την προοπτική μας για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, ώστε να αντικατοπτρίζεται η ταχεία επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος μετά από τη φυγή καταθέσεων στη Silicon Valley Bank (SVB), Silvergate Bank και Signature Bank (SNY) και τις πτωχεύσεις των SVB και SNY» ανέφερε σε έκθεσή της η Moody's.

Η κίνηση είναι σημαντική γιατί θα μπορούσαε να επηρεάσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών και κατά συνέπεια και το κόστος δανεισμού για τον κλάδο.

«Οι τράπεζες με σημαντικές μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από χρεόγραφα και με μη λιανικές και ανασφάλιστες καταθέσεις στις ΗΠΑ μπορεί να εξακολουθούν να είναι πιο ευαίσθητες στον ανταγωνισμό μεταξύ καταθετών ή στη φυγή καταθέσεων, με δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηματοδότηση, τη ρευστότητα, τα κέρδη και το κεφάλαιο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

H Μοοdy's υποβάθμισε τη Δευτέρα τη Signature Bank και ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλες τις αξιολογήσεις της πτωχευμένης τράπεζας. 

Παράλληλα, έθεσε τα ακόλουθα τραπεζικά ιδρύματα σε καθεστώς αξιολόγηση για πιθανή υποβάθμιση: First Republic, INTRUST Financial, UMB, Zions Bancorp, Western Alliance και Comerica.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v