Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Κρατική ένεση £4 δισ. για τη φροντίδα παιδιών

Γενναία παροχή για την παιδική μέριμνα, αντιστάθμισμα ανάμεσα σε άλλα τσιγκούνικα μέτρα του Τζέρεμι Χαντ, αναδεικνύεται σε κύριο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Πώς η βοήθεια σε εκατομμύρια γονείς φιλοδοξεί να λάβει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Βρετανία: Κρατική ένεση £4 δισ. για τη φροντίδα παιδιών
Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Ενεση 4 δισεκατομμυρίων στερλινών για την παροχή δωρεάν μέριμνας σε παιδιά έως δύο ετών στην Αγγλία αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης βοήθειας προς τους πολίτες ώστε να εργαστούν και να τονωθεί η ανάπτυξη, γράφει ο Guardian.

Το σχέδιο θα παρέχει επιπλέον 30 ώρες την εβδομάδα για γονείς παιδιών έως δύο ετών και θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για το υφιστάμενο πρόγραμμα δωρεάν παιδικής μέριμνας προς παιδιά τριών ετών.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ σχεδιάζει επίσης να αυξήσει το ωρομίσθιο που καταβάλλει η κυβέρνηση στους παρόχους παιδικής μέριμνας.

Η κυβέρνηση θα παράσχει χρηματοδότηση στις τοπικές αρχές για να ξεκινήσουν το πρόγραμμα στα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ο Guardian αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε αναθέσει μελέτη που θα εξέταζε το κόστος της παροχής δωρεάν παιδικής φροντίδας σε παιδιά ενός και δύο ετών, αλλά ο Χαντ φοβόταν πως θα αποδεικνυόταν πολύ ακριβό. Ωστόσο, η πρόταση επανήλθε στο τραπέζι μετά από προβλέψεις που υποστήριζαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης. Εξάλλου, οι Τόρις θα ήθελαν και να ανταγωνιστούν και τις προωθημένες σχετικές εξαγγελίες των Εργατικών.

Η παιδική μέριμνα έχει αναδειχθεί σε βασικό πεδίο αντιπαράθεσης ενόψει των επόμενων εκλογών, καθώς οι γονείς στη Βρετανία αντιμετωπίζουν υψηλότατα οικογενειακά έξοδα, με αποτέλεσμα ορισμένοι, ακόμη και μεσαίου εισοδήματος, να αξιολογούν πως δεν αξίζει να αναλάβουν νέα ή επιπλέον εργασία.

Το μέτρο προτείνεται ως αντιστάθμισμα-καρότο σε μια συγκυρία όπου δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για φοροελαφρύνσεις ή νέες δημόσιες δαπάνες.

Όλα τα παιδιά ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών στη χώρα δικαιούνται σήμερα δωρεάν παροχές μερικής απασχόλησης για 15 ώρες την εβδομάδα, 38 εβδομάδες τον χρόνο, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα κερδίζουν οι οικογένειές τους. Πληρούν, μάλιστα, τις προϋποθέσεις για 30 ώρες δωρεάν μέριμνας, με βάση επιμέρους οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v