Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία της Credit Suisse

Πρόσθετες καλύψεις ζητά από την ελβετική κυβέρνηση η UBS για να προχωρήσει το deal που έχει τις «ευλογίες» της κεντρικής τράπεζας. Προσπάθεια να κλείσει σήμερα η συμφωνία. Διαψεύδει προσφορά για τον προβληματικό τραπεζικό κολοσσό η BlackRock.

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία της Credit Suisse

Μάχη με το χρόνο και την επανεκκίνηση των αγορών τη Δευτέρα δίνουν οι ελβετικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα σχέδιο για τη σωτηρία της Credit Suisse. 

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις που διενεργούνται μεταξύ της Credit Suisse και της UBS έχουν τις «ευλογίες» της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο του ενεργητικού ή μέρος της Credit Suisse ενώ η UBS φέρεται να ζητά από την ελβετική κυβέρνηση πρόσθετη ενίσχυση για να καλύψει μελλοντικούς κινδύνους από ενδεχόμενη εξαγορά της Credit Suisse, μεταδίδει το Bloomberg. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η UBS συζητά σενάρια στα οποία η κυβέρνηση θα αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές απώλειες σε οποιαδήποτε συμφωνία. Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα διερευνά την εξαγορά του συνόλου ή μερών της CS κατόπιν παρότρυνσης των ρυθμιστικών αρχών να σταματήσουν την κρίση εμπιστοσύνης, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα περιλάμβανε την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για την απόκτηση των μονάδων wealth management και asset management, ενώ πιθανότατα θα εκχωρήσει τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Η UBS ανησυχεί για τα ρίσκα που μπορεί να κρύβει για τον ισολογισμό της η απόκτηση των δραστηριοτήτων της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Σύμφωνα πάλι με ρεπορτάζ των Financial Times, η UBS και οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να κλείσουν μια συμφωνία για την Credit Suisse εντός της ημέρας.

Διαψεύδει προσφορά η BlackRock

Η BlackRock επεξεργάζεται ανταγωνιστική προσφορά για την εξαγορά της Credit Suisse, με στόχο να υπερκεράσει το σχέδιο άμεσης απόκτησης της προβληματικής τράπεζας από τη UBS, το οποίο έλαβε και τις «ευλογίες» της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, είπαν αρκετοί άνθρωποι με γνώση του θέματος στους Financial Times.

Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός αξιολογεί μια σειρά από επιλογές και συνεργάζεται με άλλους επενδυτές, ενώ ενδέχεται να υποβάλλει προσφορά μόνο για τμήματα της τράπεζας και όχι για το σύνολο του ενεργητικού, ανέφεραν άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα. 

Εκπρόσωπος της BlackRock ωστόσο διαψεύδει ενδεχόμενη προσφορά για την Credit Suisse, με δηλώσεις του στο Bloomberg. «Η BlackRock δεν συμμετέχει σε σχέδιο για εξαγορά του συνόλου ή μέρους της Credit Suisse και δεν έχει ενδιαφέρον να το κάνει», δήλωσε.

Σύμφωνα με τους FT, η BlackRock κοινοποίησε την πρόθεσή της στην Credit Suisse, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την UBS σχετικά με μια συναλλαγή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ή μερική εξαγορά της προβληματικής ελβετικής τράπεζας. 

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, δεν υπάρχει κλεισμένη συμφωνία ή κάποια εγγύηση ότι θα υπάρξει deal, το οποίο θα πρέπει να υπερβεί και σημαντικά ρυθμιστικά εμπόδια σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο Λάρι Φινκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, επεξεργάζεται προσωπικά την προσφορά για την ελβετική τράπεζα. Σημειώνεται ότι ο Φινκ εργαζόταν στην First Boston, το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse.

Η BlackRock είναι εδώ και καιρό ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, έχοντας πραγματοποιήσει πολλές συναλλαγές στα ομόλογα, τονίζουν οι FT. Μια ενδεχόμενη συμφωνία, ειδικά για τον αμερικανικό βραχίονα της Credit Suisse, θα ενισχύσει σημαντικά τις συναλλαγές της αμερικανικής τράπεζας, δήλωσε μια από τις πηγές των FT. 

Οι FT ανέφεραν την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή Finma ενορχηστρώνουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Credit Suisse και της UBS σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα της χώρας. Η παρέμβασή τους ήρθε λίγες μέρες αφότου η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παράσχει έκτακτη πιστωτική γραμμή 50 δισ. SFr (54 δισ. $) στην Credit Suisse.

Ωστόσο, αυτή η υποστήριξη απέτυχε να σταματήσει τη διολίσθηση της μετοχής της τράπεζας, η οποία έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής της απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής άλλων κεφαλαίων και η διοίκησή της παραδέχτηκε ότι συνέχιζε να υποφέρει από φυγή πελατών στο τμήμα wealth management. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v