Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαγορά από UBS ή εθνικοποίηση οι επιλογές για Credit Suisse

Αντιδράσεις στην προσφορά ύψους 1 δισ. δολαρίων από τη UBS. Εκτακτα μέτρα για να προχωρήσει το ντιλ αν κλειδώσει επεξεργάζεται η Ελβετία. Στο τραπέζι και η εθνικόποίηση.

Εξαγορά από UBS ή εθνικοποίηση οι επιλογές για Credit Suisse

Η UBS κατέθεσε προσφορά έως 1 δισ. δολάρια για εξαγορά της Credit Suisse, με τις ελβετικές αρχές να σχεδιάζουν να αλλάξουν την ισχύουσα νομοθεσία ώστε το ντιλ να μην χρειαστεί να λάβει την έγκριση των μετόχων.

H συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, με την αποτίμηση να ανέρχεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της τιμής της μετοχής της Credit Suisse στο κλείσιμο της Παρασκευής, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στους Financial Times. 

Mε βάση τη συμφωνία, η UBS θα αγοράσει τις μετοχές της Credit Suisse στην τιμή των 0,25 ελβετικών φράγκων έναντι 1,86 ελβετικών φράγκων που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής. 

Η εξαγορά θα γίνει με προσφορά μετοχών της UBS χωρίς καταβολή μετρητών.

H UBS έχει επιμείνει επίσης να υπάρξει πρόβλεψη ακύρωσης του ντιλ σε περίπτωση σημαντικής αρνητικής μεταβολής με άνοδο των spreads των CDS της κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο. 

Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεν είναι βέβαιο ότι οι όροι της συμφωνίας θα παραμείνουν οι ίδιοι ή ότι θα κλείσει η συμφωνία. 

Κάποιες από τις πηγές των FT δήλωσαν ότι οι τρέχοντες όροι δεν είναι δίκαιοι για την Credit Suisse και τους μετόχους της, ενώ άλλοι επέκριναν τα σχέδια για την ακύρωση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης με την παρεμπόδιση της ψηφοφορίας των μετόχων της UBS.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Credit Suisse αντιστέκεται στην πρόταση της UBS με στήριξη από τον μεγαλύτερο μέτοχό της. Η ελβετική τράπεζα πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα πλήξει τους μετόχους και τους υπαλλήλους που έχουν μετοχές, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Οι επαφές μεταξύ των δύο τραπεζών είναι περιορισμένες και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η Finma έχουν επηρεάσει σημαντικά τους όρους της συμφωνίας, ανέφεραν οι πηγές. 

Aν και το τρέχον ντιλ αποτιμά το μετοχικό κεφάλαιο της Credit Suisse στα 1 δισ. δολάρια, το νούμερο δεν αντανακλά τις επιπρόσθετες διευκολύνσεις που μπορεί να προσφέρουν οι ελβετικές αρχές για τη διάσωση της τράπεζας. 

Το Σάββατο το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο της Ελβετίας συγκεντρώθηκε στη Βέρνη για μια σειρά από παρουσιάσεις από κυβερνητικά στελέχη, την κεντρική τράπεζα, τη Finma και τραπεζικά στελέχη. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ανέφεραν τρεις πηγές στους Financial Times. 

Mε βάση την ελβετική νομοθεσία, η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους περιθώριο έξι εβδομάδων για να διαβουλευτούν πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία. Τρεις πηγές ανέφεραν στους FT ότι η UBS υπονόησε ότι θα χρησιμοποιηθούν έκτακτα μέτρα ώστε να παρακάμψει την παραπάνω υποχρέωση.

Οι εκροές καταθέσεων από την Credit Suisse ξεπέρασαν τα 10 δισ. ελβετικά φράγκα (10,8 δισ. δολάρια) την ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές των Financial Times.

Δεύτερη επιλογή η εθνικοποίηση

Την ίδια στιγμή, οι ελβετικές αρχές εξετάζουν την πλήρη ή μερική εθνικοποίηση της Credit Suisse ως τη μόνη άλλη βιώσιμη επιλογή εκτός της εξαγοράς της από την UBS, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.

Η χώρα εξετάζει είτε την εξαγορά της τράπεζας στο σύνολό της, είτε την κατοχή σημαντικού μετοχικού μεριδίου εάν η προσπάθεια εξαγοράς από την UBS καταρρεύσει λόγω της πολυπλοκότητας στη διευθέτηση της συμφωνίας και του σύντομου χρονικού πλαισίου, είπαν οι πηγές στο Bloomberg, ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και μπορεί ακόμα να αλλάξει, καθώς οι αρχές προσπαθούν να οριστικοποιήσουν μια λύση για την τράπεζα μέχρι να ανοίξουν οι ασιατικές αγορές.

Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v