Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερό το εμπορικό έλλειμμα ευρωζώνης

Παρά τις αυξημένες εισαγωγές ενέργειας το ισοζύγιο της ευρωζώνης για το εμπόριο αγαθών με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν 30,6 δισ. ευρώ στο κόκκινο, από 30,2 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Σταθερό το εμπορικό έλλειμμα ευρωζώνης

Mικρές μεταβολέ σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με το απότομα υψηλότερο κόστος των εισαγωγών ενέργειας να αντισταθμίζει την αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία της Δευτέρας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ανέφερε ότι το ισοζύγιο της ευρωζώνης για το εμπόριο αγαθών με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν 30,6 δισ. ευρώ στο κόκκινο τον Ιανουάριο, έναντι 30,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.

Η Eurostat ανέφερε επίσης ότι για ολόκληρο το 2022 το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης ήταν 333,5 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 105,3 δισ. ευρώ το 2021.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών συνολικά, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές ενέργειας κοστίζουν 18,7% περισσότερο, αν και οι δαπάνες για εισαγόμενες πρώτες ύλες μειώθηκαν.

Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με τη Ρωσία - τον κύριο προμηθευτή της ενέργειας μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 - μειώθηκε στα 5,2 δισ. ευρώ από 13,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.

Ωστόσο, το εμπορικό της έλλειμμα με τη Νορβηγία, έναν άλλο προμηθευτή ενέργειας, διευρύνθηκε. Την ίδια στιγμή, τόσο το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα όσο και το εμπορικό πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν.

Σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης μειώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα στα 11,3 δισ. ευρώ από 13,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022. Έφτασε στο peak των 46,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v