Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Μικρή η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse

Αν δεν υπήρχαν εντάσεις στις αγορές η ΕΚΤ θα έστελνε σήμα ότι απαιτούνται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Λαγκάρντ: Μικρή η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει τις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια στηριζόμενη στα εισερχόμενα δεδομένα, τόνισε τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη λήψη των αποφάσεων για τα επιτόκια, με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα», υπογράμμισε η Λαγκάρντ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη αλλά δεν έδωσε κάποια καθοδήγηση για το μελλοντικό επίπεδο των επιτοκίων. 

Η κα. Λαγκάρντ υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι αν δεν υπήρχαν εντάσεις στις αγορές η ΕΚΤ θα έστελνε σήμα ότι απαιτούνται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα Λαγκάρντ σημείωσε ακόμα ότι οι μισθολογικές πιέσεις αυξάνονται καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανακτήσουν ένα μέρος της αγοραστικής τους δύναμης. 

Υποστήριξε παράλληλα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να απαντήσει με τον δέοντα τρόπο για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως ανέφερε, το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι ανθεκτικό, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα. 

Σημείωσε επίσης ότι η έκθεση των τραπεζών της ευρωζώνης ανέρχεται σε εκατομμύρια, όχι δισεκατομμύρια, καθησυχάζοντας για τον κίνδυνο μετάστασης από την ελβετική τράπεζα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v