Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Σε αρνητικό υποβάθμισε το outlook της UBS

Σημαντικά ρίσκα στην εκτέλεση του σχεδίου ενσωμάτωσης της Credit Suisse βλέπει ο οίκος αξιολόγησης, δεδομένου του μεγέθους και του ασθενέστερου πιστωτικού της προφίλ. Κίνδυνος φυγής πελατών.

S&P: Σε αρνητικό υποβάθμισε το outlook της UBS

Η S&P υποβάθμισε σε αρνητικές από σταθερές τις προοπτικές της αξιολόγησης της UBS Group και της UBS Americas Holding τις δύο μη επιχειρησιακές μητρικές εταιρείες του ομίλου UBS, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «A-/A-2» για την πιστοληπτική ικανότητα και των δύο οντοτήτων.

Παράλληλα, επιεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις «A+/A-1»  για την πιστοληπτική ικανότητα εκδοτών σε όλες τις βασικές επιχειρησιακές οντότητες του ομίλου, όπως η UBS AG.

Οι προοπτικές παραμένουν σταθερές.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι βλέπει κινδύνους σχετικά με την εκτέλεση του σχεδίου συγχώνευσης της Credit Suisse (CS) από την UBS.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, στις 19 Μαρτίου 2023, η UBS ανακοίνωσε ότι θα εξαγόραζε πλήρως την Credit Suisse, σε μια συμφωνία που ενορχηστρώθηκε από το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών, την Ελβετική Eθνική Τράπεζα και την ελβετική ρυθμιστική τραπεζική αρχή (FINMA) για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο εκτέλεσης του σχεδίου ενσωμάτωσης της Credit Suisse στην UBS δεδομένου του μεγέθους και του ασθενέστερου πιστωτικού προφίλ της Credit Suisse και ιδιαίτερα της πολυπλοκότητας που ενέχει η εκκαθάριση μεγάλου μέρους των επενδυτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Credit Suisse. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αποδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης του νέου ομίλου ή υποαπόδοση έναντι των χρηματοοικονομικών του στόχων λόγω σημαντικών δαπανών αναδιάρθρωσης ή επίλυσης δικαστικών διαφορών, πίεσης στην ικανότητα παραγωγής εσόδων ή καθυστερήσεων στη μείωση του κόστους. Στο βασικό μας σενάριο, αναμένουμε ήδη τη διαφυγή πελατών στη νέα οντότητα, ιδιαίτερα στο wealth management και στις εγχώριες τραπεζικές δραστηριότητες, όπου και οι δύο οντότητες έχουν σημαντικές επικαλύψεις πελατών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Tα σημαντικά μέτρα στήριξης θα βοηθήσουν την UBS να επιταχύνει την εκκαθάριση κληροδοτούμενων στοιχείων ενεργητικού και να περιορίσει το οικονομικό κόστος της συγχώνευσης.

Τα ρίσκα όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της UBS είναι χαμηλά δεδομένου της προστασίας που παρέχουν οι όροι της συμφωνίας. Η UBS θα καταβάλλει 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,2 δις. δολάρια) για την εξαγορά της Credit Suisse, ένα πολύ μικρό κλάσμα της ενσώματης λογιστικής αξίας της τράπεζας στο τέλος του 2022, η οποία ξεπερνούσε τα 42 δισ. ελβετικά φράγκα.

Επιπρόσθετα, η ελβετική κυβέρνηση θα παράσχει προστασία ύψους 9 δισ. ελβετικά φράγκα σε περίπτωση που οι απώλειες από την περίπλοκη, μακροχρόνια και κοστοβόρα εκκαθάριση ξεπεράσουν τα 5 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v