Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο «φθηνά δάνεια» από Ερντογάν: Ρίχνει χρήμα στις κρατικές τράπεζες

Προεκλογικοί μποναμάδες. Οι Αρχές θέλουν οι κρατικές τράπεζες να δανείζουν περισσότερα χρήματα, ενόψει εκλογών Μαΐου. Η αναμενόμενη αύξηση κεφαλαίου είναι 74% μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σχέδιο «φθηνά δάνεια» από Ερντογάν: Ρίχνει χρήμα στις κρατικές τράπεζες

Η Τουρκία σχεδιάζει να διαθέσει σημαντικά περισσότερα κεφάλαια στις κρατικές τράπεζες από ό,τι αρχικά αναμενόταν, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τον δανεισμό ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Oπως μεταδίδει το Bloomberg, είναι η τελευταία προσπάθεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, όπου αντιμετωπίζει τον πιο σκληρό αγώνα της θητείας του, η οποία μετρά δύο δεκαετίες.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας θα ενισχύσει το κεφάλαιο της TC Ziraat Bankasi κατά 40 δισ. λίρες (2,1 δισ. δολάρια), ενώ θα προσθέσει 30 δισ. λίρες στην Turkiye Vakiflar Bankasi και στην Turkiye Halk Bankasi  -30 δισ. στην καθεμία- σύμφωνα με αξιωματούχο με άμεση γνώση του θέματος.

Το ταμείο, γνωστό ως TWF, κατέχει το σύνολο της Ziraat και πλειοψηφικά μερίδια στις άλλες δύο τράπεζες.

Άλλα 4,5 δισ. λίρες θα προστεθούν στο κεφάλαιο της ισλαμικής τραπεζικής μονάδας της Ziraat, Ziraat Katilim, ανεβάζοντας τη συνολική εισφορά σε 104,5 δισ. λίρες, είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή το σχέδιο δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Το ταμείο είχε προγραμματίσει κεφαλαιακή ενίσχυση 60 δισ. λιρών τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το TWF αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει τρίτη θητεία, επικεντρώνεται στην τόνωση της οικονομίας με φθηνά δάνεια. Ωστόσο, οι δύο ισχυροί σεισμοί τον περασμένο μήνα κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής περιοχής της Τουρκίας, αναγκάζοντας τις τράπεζες να δώσουν προτεραιότητα στον δανεισμό στις πληγείσες περιοχές.

Οι κρατικές τράπεζες τείνουν να προσφέρουν εμπορικά δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια από τις ιδιωτικές, χάρη στη συμμετοχή τους σε μια σειρά προγραμμάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v