Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σι Τζινπίνγκ: Με τη Ρωσία χτίζουμε έναν πολυπολικό κόσμο

Οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο και την ανθρωπότητα, διαμήνυσε ο Κινέζος πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν. Κοντά σε συμφωνία για ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα.. Εκκληση στις ΗΠΑ να μην υπονομεύουν την παγκόσμια σταθερότητα.

Σι Τζινπίνγκ: Με τη Ρωσία χτίζουμε έναν πολυπολικό κόσμο

Η Κίνα διατηρεί αμερόληπτη στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και τάσσεται υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. 

Ο Κινέζος ηγέτης, ο οποίος μιλούσε μέσω μεταφραστή, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Πούτιν ήταν ανοιχτές και εποικοδομητικές. Tόνισε ότι συμφώνησαν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στα πετρελαϊκά προϊόνα και να επεκτείνουν τη συνεργασία στην ψηφιακή οικονομία.

Όσον αφορά το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, ο Σι υποστήριξε ότι βασίζεται στις αξίες της Χάρτας του ΟΗΕ. 

Η Κίνα και η Ρωσία οικοδομούν έναν πολυπολικό κόσμο, δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο και την ανθρωπότητα και ότι ευελπιστεί να συνεχίσει τις επαφές με τον Πούτιν σε όλα τα φόρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε από την πλευρά του επιτυχημένες τις συνομιλίες με τον Σι και εξέφρασε και αυτός την ελπίδα να παραμείνει σε επαφή με τον Κινέζο πρόεδρο. 

«Η Κίνα και η Ρωσία μπορούν να επιλύσουν από κοινού ακόμα και τα πιο πολύπλοκα προβλήματα» υπογράμμισε ο Πούτιν. 

«Πολλοί από τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας ευθυγραμμίζονται με την προσέγγιση της Ρωσίας και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση επίλυσης όταν το Κίεβο και η Δύση θα είναι έτοιμες» ανέφερε σχολιάζοντας το κινεζικό σχέδιο ενώ επέκρινε τη Δύση λέγοντας ότι πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η οικονομική συνεργασία παραμένει η κύρια προτεραιότητα στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι συζήτησε με τον Σι σχέδια για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας. Ως προς αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις προμήθειες πετρελαίου στην Κίνα και ότι υπάρχουν ισχυρές προοπτικές για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου. Όπως ανέφερε, οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά στη συμφωνία για την κατασκευτή νέου αγωγού που θα διασχίζει τη Σιβηρά για να προμηθεύει την Κίνα με ρωσικό φυσικό αέριο. 

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο χώρες μετά το πέρας της συνάντησης, τονίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο της κοινής τους ιστορίας και ότι δεν στηρίζονται στην αντιπαράθεση με άλλες χώρες.

Υποστηρίζεται επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες και να αυξήσουν τη στήριξη στις χώρες της κεντρικής Ασίας για να αποφευχθούν «έγχρωμες επαναστάσεις».

Παράλληλα, καλούν τις ΗΠΑ να σταμαστήσουν να υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα και να σταματήσουν τις προσπάθειες να οικοδομήσουν ένα παγκόσμιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα. 

Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι δεν πρέπει να ξεσπάσει ποτέ ένας πυρηνικός πόλεμος, στον οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v