Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Μειώνει το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Credit Suisse

Η εξαγορασμένη Credit Suisse είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός χρηματοδότης της ελληνικής ναυτιλίας, με χαρτοφυλάκιο $5,2 δισ., αλλά η νέα ιδιοκτήτρια UBS δεν ενδιαφέρεται για τον κλάδο. Τι θα γίνουν δάνεια και καταθέσεις.

UBS: Μειώνει το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Credit Suisse

Σε μείωση του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου, ύψους 10 δισ. δολαρίων, που κληρονόμησε από τον Ομιλο Credit Suisse θα προχωρήσει πιθανότατα η UBS, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές της Wall Street Journal.

Η UBS ίσως προσπαθήσει να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο, αλλά κάτι τέτοιο ενδέχεται να ωθήσει τους πλοιοκτήτες να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους αλλού, ανέφερε η WSJ.

Περίπου το ήμισυ του χαρτοφυλακίου ναυτιλίας της τράπεζας περιλαμβάνει Έλληνες πλοιοκτήτες που χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση νέων πλοίων, προσθέτει η έκθεση.

Η UBS ανέλαβε ένα πολύ σημαντικό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο μετά την εξαγορά της προβληματικής Credit Suisse, ύψους 3,15 δισ. δολαρίων, με τη στήριξη και του ελβετικού Δημοσίου.

Η ίδια η UBS δεν είχε ιδιαίτερη εστίαση στη ναυτιλία στο παρελθόν, αλλά αυτό άλλαξε εν μιά νυκτί με την εξαγορά της Credit Suisse, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο τραπεζικό χρηματοδότη για την ελληνική ναυτιλία από το 2016, με ελληνικό χαρτοφυλάκιο αξίας 5,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Petrofin Research με έδρα την Αθήνα. Παγκοσμίως, η Credit Suisse είναι η 10η μεγαλύτερη ναυτιλιακή τράπεζα. Παραμένει ασαφές ποιες θα είναι οι ναυτιλιακές προθέσεις της UBS.

«Η κίνηση θα μπορούσε να περιορίσει το ποσό του δανεισμού που διατίθεται στους πλοιοκτήτες, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης της Credit Suisse μπορεί να μη θεωρήσει τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας ως βασική δραστηριότητα», επισημαίνει η πλατφόρμα ναυλώσεων Shipfix.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v